Jaké známe druhy parfémů?

Není parfém jako parfém! Tímto názvem označujeme i kolínské či toaletní vody. Podle čeho dělíme parfémy a jaké máme druhy?

Dámské parfémy v různých lahvičkách

 

Druhy parfému

 

Existují 4 základní druhy parfémů, jenž mají různý poměr vonných esencí.

 

  • Kolínská voda (EdC - Eau de Cologne) - poměr esencí je v rozmezí 3 - 5%
  • Toaletní voda (EdT - Eau de Toilette) - poměr je mezi 4 - 8%
  • Parfémová voda (EdP - Eau de Parfum) - tady už je poměr vonných esencí vyšší (9 - 15%)
  • Parfém (Parfum) - tyto vůně patří mezi ty nejdražší a obsahují 15 - 30% vonných esencí

 

Pokud se nebudeme soustředit na obsah vonných esencí u konkrétního parfému, tak se dělí i podle základních složek. U jednotlivých parfémů je název konkrétního druhu odvozen od prvku, který je významně obsažen v parfému. Daný prvek zabírá podstatnou část a ta je nenahraditelná. Známe květinové parfémy, kde je základ tvořen například květy růží, fialek, jasmínu a spousty dalších. Květinové parfémy tvoří více než polovinu z celkového množství druhů. Pak také můžete objevit dřevité parfémy, které jsou v tónech cedru, santálového či růžového dřeva apod. Pro pány jsou spíše kapradinové vůně (fougére), jenž obsahují kumarin, bergamot, pačuli, mech či levanduli.

 

Extravagantnějším druhem je cipřišová vůně, jenž je složením podobná kapradinovým vůním, ale tady už jsou i v kombinaci s květinovými či citrusovými vůněmi. Cipřišová je tudíž vhodná i pro ženy. Jiný oblíbený druh parfémů je orientální vůně a tady tvoří podstatnou část parfémového obsahu různé koření, ambry, pižma, vanilka a jiné. Budete díky nim smyslná až erotická, budete s takovým parfémem provokovat a dráždit okolí, a proto se orientální druhy parfémů hodí hlavně pro večerní příležitosti. Výrazným a svěžím druhem jsou citrusové vůně (pomeranč, citron, limetka, ...). A lehounkým a osvěžujícím druhem jsou parfémy vodní. Tady se pak kombinují s malým množstvím vodních květů či vůní ovoce.

 

Složení vůní

 

Vůně se postupně uvolňují ve třech fázích - hlava, srdce a základ vůně. V první fázi (hlava) ucítíte látky, které rychle vyprchávají. Pravý “buket” vůně (charakter) se rozvine až po několika minutách a to je druhá fáze (srdce). Nejpomaleji vyprchává vůně ve třetí fázi. Vydrží vám i několik hodin.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies