Jaký máte typ pleti? Otestujte se.

Je důležité vědět, jaký typ vlastně máte, protože každá pleť vyžaduje jinou péči. Pokud svůj typ neznáte, udělejte si jednoduchý test.

Péče o pleť

 

Test, který odhalí váš typ pleti

 

Ráno si opláchněte obličej čistou vodou a nepoužívejte žádné kosmetické přípravky, jenž by mohly ovlivnit stav pleti. Obličej jemně otřete ručníkem, ale nesušte jej. Ručník byste měly pouze přikládat, abyste se zbavily přebytečné vody. Počkejte 20 minut, aby vaše pleť přirozeně fungovala a produkovala maz. Pak si nachystejte papírový kapesník, který rozstřihnete na 4 stejné kusy. Jednu část jemně přitlačte na nos, druhou na bradu, třetí na čelo a čtvrtou na jednu stranu tváře.

 

Jestliže na kapesníku budou mastné skvrny, svědčí to o tom, že je ta část mastného typu. Pokud jsou mastné pouze části kapesníku z čela, nosu a brady (tzv. T-zóna), tak máte smíšenou pleť. Jestliže máte mastné všechny části, máte mastnou pleť. Jestli neobjevíte žádné mastné skvrny a spíše jste našly šupinky kůže, máte suchou pleť. Normální typ poznáte podle jemně promaštěných kapesníků. Typ pleti se vám během života může měnit. A u všech typů pleti se následně může projevit přecitlivělost pokožky, k čemuž se musí také přihlédnout pro zvolení správné péče.

 

Normální pleť

 

Je to vzácný typ pleti. Je hladká, elastická, jemná a čistá. Póry jsou malé a  kůže je vláčná a napnutá. Má jednotnou strukturu a pigmentaci, vyrážky nejsou žádné nebo se vyskytují jen vzácně. Nejsou žádné rozdíly mezi T-zónou a tvářemi. U normální pleti si vystačíte s běžnou péčí - odličování, čištění a mazání krémů. Používejte hydratační a výživné krémy a klidně i hydratační make-up.

 

Suchá pleť

 

Pokožka je napnutá, křehká a bez lesku. Kolem očí a úst se objevuje mnoho jemných vrásek, ale vyrážky vaši pleť potrápí jen občas. Čelo je náchylnější na tvorbu šupinek. Celkově je pleť citlivá, ale jelikož neumí vytvořit přirozené množství kožního mazu a potu, rychle ztrácí pružnost a stárne. Měly byste používat šetrné přípravky bez alkoholu, regenerační a hydratační krémy a určitě nepoužívejte zbytečně vysušující přípravky či agresivnější peelingy.

 

Mastná pleť

 

Přes den se hodně leskne a jsou na ní vidět rozšířené póry - především na bradě a nose. Běžným trápením jsou vyrážky a nekonečný boj s akné, ale na druhou stranu se díky větší produkci kožního mazu v okolí očí a úst tvoří jen málo vrásek. Vybírejte přípravky vhodné pro problematickou a mastnou pleť. Vhodnými krémy jsou jemné hydratační, které obsahují matující částečky.

 

Smíšená pleť

 

Pleť je mastnější jen v oblasti T-zóny a tváře, víčka, krk a horní ret jsou suché. Vhodnými pomocníky jsou micelární vody, lehké hydratační emulze. Vyhněte se olejovým make-upům s leskem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies