Jak poznáme, že s našimi játry není něco v pořádku?
Hlavními příznaky onemocnění jater jsou únava, trávící problémy, poruchy menstruace, deprese, zhoršení zraku, svalové křeče, poruchy růstu, zhoršená kvalita nehtů a vlasů, vypadávání vlasů, oslabené vazivo, žlutý povlak na jazyku, zažloutlé oční bělmo, pigmentové skvrny na pokožce a také časté změny nálad.
Princip jaterní diety - tepelná úprava pokrmů
Při nemoci jater by se měla dodržovat jaterní dieta po dobu nejméně jednoho roku. Tato dieta spočívá ve vyloučení některých, zejména tučných, potravin. Vhodnou tepelnou úpravou potravin je zejména vaření v páře, vaření v hrnci a klasické dušení. Lidé by se při jaterní dietě měli vyhnout smaženým, pečeným a grilovaným pokrmům.
Jaterní dieta - nevhodné potraviny
Tuky
Smažená, pečená a grilovaná jídla, sádlo, máslo.
Maso a ryby
Vepřové a hovězí maso, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky. Z ryb zejména losos, makrela a kaviár.
Uzeniny
Suché salámy, paštiky, klobásy, slaniny.
Mléčné výrobky a vejce
Tučné sýry, smetanové jogurty, vejce, pomazánky z vajec, tatarka, majonéza.
Koření
Ostré koření (zejména pepř, chilli, ostrá paprika), masox, bujóny, ocet, sůl.
Alkohol
Pivo, víno, tvrdý alkohol.
Zelenina
Česnek, cibule, sterilizovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurky.
Pečivo
Teplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta.
Sladkosti
Čokoláda, oplatky, zákusky.
Jaterní dieta - vhodné potraviny
Tuky
V mírném množství olivový, slunečnicový, řepkový olej.
Maso a ryby
Kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí, filé, kapr.
Uzeniny
Kuřecí, krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti.
Mléčné výrobky
Nízkotučné jogurty, tvarohy a sýry.
Koření
Bazalka, tymián, oregáno, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list.
Zelenina
Mrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison.
Ovoce
Všechny druhy ovoce kromě kokosu, kompoty, marmelády.
Pečivo
Včerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta.
Diskuze