Jídelníček pro ženy při fyzické aktivitě

Je rozhodnuto. Začínáte cvičit, chcete být na jaro krásnější, štíhlejší, ale nevíte si rady s jídelníčkem? Pokud jste úplný začátečník, následující rady jsou právě pro vás.

Portrét ženské tváře s tmavými dlouhými vlasy

Každá žena, která se s jakýmkoliv sportem začíná, by neměla zařadit hned tvrdý trénink, ale postupovat pomalu jak s výběrem fyzické aktivity, tak s úpravou jídelníčku. Žena by měla na začátku sportovat okolo 30 minut denně, například rychlou chůzí a postupně přidávat zátěž i délku tréninku.

Úprava jídelníčku

Velmi vhodné je začít s postupnými úpravami jídelníčku, k tomu si stačí vzít kousek papíru a začít se denně dělat záznamy co jsme snědly a hledat skryté rezervy bez pomoci okolí.
Tímto se postupně a pokud možno nejefektivněji zbavíte stravovacích chyb, které nejsou na první pohled vidět.
Žena by měla z jídelníčku vyřadit smažené výrobky, smetanové výrobky kvůli vyššímu obsahu tuku a omezit všechny sladkosti.
Naopak se snažte do jídelníčku zařadit kuřecí a rybí maso, celozrnné pečivo a rostliné tuky, které snižují hladinu cholesterolu. Není se třeba omezovat v konzumaci zeleniny, ale v opačném případě je to u ovoce, které obsahuje vyšší podíl obsahu cukru.

Rozdělení potravin ve vašem novém jídelníčku

Potraviny se rozdělují na bílkoviny, sacharidy a tuky.
Ráno pokud chceme nastartovat organismus - využijeme sacharidy, které nám dodají energii na začátek dne. Na přísun sacharidů nám stačí celozrnné pečivo s rostlinným rukem, müsli, cereálie, zelenina, ovoce či pomerančový džus. Ke svačině si můžete dát polotučný jogurt nebo banán.
K obědu byste se měli naučit zvyšovat příjem bílkovin - kuřecí prsa či rybí maso doplňte rýží, bramborami, těstovinami a trochou zeleniny.
Pokud vás odpoledne čeká trénink můžete si dát müsli tyčinku, pokud cvičení vynecháte, stačí nějaký zakysaný mléčný výrobek.
Na večer snižte příjem sacharidů, ale zaměřte se spíše bílkoviny, které obahují amikyseliny obnovující svalovou hmotu. Samozřejmě večeři také obohaťte zeleninou obsahující hodně vlákniny, která zasytí a nedovolí vám, třeba při sledování televie, mlsat.

Jídelníček doplňte zvýšeným množstvím tekutin

Denní příjem tekutin by měl být okolo 1,5 až 1,8 litru vody v případě, že v ten den nic neděláte.
Pokud jste fyzicky aktivní, výrazně se zvyšuje výdej vody z těla a denní příjem tekutin by měl být okolo 3 litrů minerální vody.

Pozor na mlsání, při kterém vybílíte celou ledničku. Je dobré mít předem připravené jídlo, které si vezmete, zejména když přijdete z tréninku.

Nezapomínejte na minerály

Při dodržování tohoto stravovacího režimu by měl váš organismus dostat všechny látky, které potřebuje. Pokud přece jen občas zhřešíte, tu a tam smlsnete nějakou tu čokoládu nebo moc neholdujete ovoci či zelenině.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies