Jírovec maďál

Jírovec maďál (Aesculus hippocastanum) je velmi hojně rozšířený listnatý strom, která se vyskytuje po celé Evropě. Jeho plody - kaštany se používají v lidovém léčitelství.

Listnatý strom jírovec maďál

Aesculus hippocastanum - jírovec maďal

Jméno jírovec má původ ve svém významu šťavnatý, bujný. Maďal je původu maďarského (původně magyal) a je to maďarské jméno pro durman, jehož plodům se ostnaté tobolky kaštanu koňského velmi podobaly.
Latinský výraz Aesculus, vlastně esculus pochází ze slovesa edere, kterým nazývali staří Římané druh dubů, jejichž žaludy jedli.V dnešní době jim říkáme jedlé kaštany.

Lidové názvy

Jírovci maďálu se také říká kaštan koňský, kaštan bílý, kaštan planý, jírovec obecný, maďál.

Sběr a sušení

Sbírají se zejména plody (kaštany), méně květ a ještě méně kůra. Kaštany se sbírají na podzim v době plné zralosti, květ v době plného rozkvětu a kůra na jaře z mladých větviček. Květy sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 35°C.

Účinné látky

Jírovec maďál obsahuje aescin, třísloviny , flavonoidní glykosidy, kumaríny, silice, saponiny, eskuletin, proteiny, oleje, katechiniové třísloviny, škrob, proantokyanidiny, vitamín C, B a K.

Použití

Jírovec má výrazný účinek na cévní stěny, které zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky (zejména lymfatických žláz). Užívá se na křečové žíly, hemoroidy, bércové vředy, trombózy nebo při nedostatečném prokrvení končetin. Jírovec maďál používáme jen zevně. Plody, semena i listy jsou jedovaté!!!

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies