Jízdní kolo a jeho povinné vybavení

Nezapomeňte, že i cyklista je řidič a jízdní kolo je vozidlo, na kterém nesmí chybět žádná součást povinného vybavení. Povinné vybavení jízdního kola je velmi důležité, a proto bychom měli tyto předpisy respektovat. Můžeme se tím zachránit svůj život.

Namalované jízdní kolo

Jízdní kolo a jeho povinné vybavení

Nezapomeňte, že i cyklista je řidič a jízdní kolo je vozidlo, na kterém nesmí chybět žádná součást povinného vybavení. Cyklista mladší osmnácti let (od 1.7.2006) je povinen používat cyklistickou přilbu schváleného typu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. 

Technické požadavky jízdního kola

Jízdní kola musí být vybavena

1.) dvěma na sobě nezávislými brzdami; jízdní kola pro předškolní děti nemusí být vybavena přední brzdou
2.) zadní červenou odrazkou; odrazka může být kombinována se zadní červenou svítilnou a lze ji nahradit odrazovými materiály na oděvu nebo obuvi cyklisty
3.) přední bílou odrazkou; lze ji nahradit odrazovými materiály na oděvu nebo obuvi cyklisty
4.) oranžovými odrazkami na obou stranách pedálů (šlapátek), tyto odrazky mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály umístěnými na obuvi nebo v jejich blízkosti,
5.) oranžovými odrazkami na paprscích kol (předního nebo zadního kola nebo obou kol); odrazky musí být po obou stranách kol; lze je nahradit odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích pneumatik či na koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty

Doplňkové vybavení jízdního kola

Je-li kolo vybaveno nosičem zavazadel, musí být nosič spolehlivě připevněn a nesmí ovlivňovat bezpečnost jízdy. Do povinné výbavy jízdního kola nepatří blatníky, dokáží však ochránit obličej i oděv před blátem nebo jinými nečistotami. Rovněž zvonek a účinný kryt řetězu, které také nepatří do povinného vybavení kola, doporučují policisté z hlediska vlastní bezpečnosti používat.

Povinné vybavení jízdního kola je velmi důležité, a proto bychom měli tyto předpisy respektovat. Můžeme se tím zachránit svůj život.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies