Jóga - čakry a jejich význam

Jsou to energetická centra, která se nachází podél páteře. Je jich celkem 7 a každá z nich má jiný vliv na naše schopnosti. Prvních 6 čaker má i své vlastní démony, které ovlivňují jejich funkčnost.

Aura a čakry

 

Čakry neodmyslitelně patř k jógové fyziologii. Čakry bývají tradičně spojovány s konkrétními symboly, mantrami, barvami, živly a podobně. Čakry jsou rozmístěny podél páteře a tvoří tedy takový duhový most. Ten most můžeme chápat jako cestu, kde na jejím konci pochopíme nás samotné jako celistvý celek. Většina lidí se domnívá, že za problémy s prostupností čaker může pouze jejich uzavřenost. Ale čakry mohou být něčím blokovány nebo jsou dočasně stažené či naopak přetížené.

 

Navíc jsou jednotlivé čakry provázané s ostatními. První tři čakry lze s trochou nadsázky označit za evoluční. Znamená to, že jsou pevně spojeny s fyzickou stránkou - reprodukce, instinkt, sebezáchova, adaptace a jiné. Kdežto poslední 4 čakry vám pomohou hlouběji se dotknout své duševní nadstavby. Celkový systém fungování čaker bychom mohli přirovnat k pyramidě potřeb podle A. Maslowa.

 

  • Kořenová (Múladhár) - démonem je strach

 

První čakra má pevné spojení s živlem země. Kořenová čakra se vztahuje ke všemu, co je pevné, hutné, stabilní a co má sebezáchovný aspekt existence. Má temně červená zbarvení a je umístěna v oblasti pánevního dna. Nesprávná funkčnost se projeví například úzkostí, kompulzivními poruchami, nedostatkem motivace a disciplíny či neschopnosti uspořádat si svůj život.

 

  • Sakrální (Svádhišthán) - démonem je vina

 

Svádhišthán se pojí s vodním živlem a je umístěn v oblasti podbřišku. Označuje se oranžovou barvou a jde tady hlavně o pohyb a spojení. Tato čakra souvisí se smyslovými požitky, emocemi, sexualitou, potřebami a uspokojením. Nedostatečná funkčnost či přetížení se projevuje tak, že se až úzkostně vyhýbám jakémukoli potěšení.

 

  • Solar plexus (Manipúr) - démonem je stud

 

Jak už vyplývá z názvu, je umístěna do oblasti pupíku a solárního plexu. Bývá spojována s ohněm a proto získala žluté zbarvení. Základní funkcionalita této čakry je přeměna. Pokud funguje správně, je spojována se zdravým egem, energií, rozhodností a cílevědomostí. Nedostatečná funkčnost či přetížení této čakry vyústí v slabou životní energii, chronickou únavu, vyčerpání, sebekritiku, ale také v aroganci a manipulativní chování.

 

  • Srdeční (Anáhat) - démonem je žal

 

Přiřazuje se jí vzdušný živel, má zelenou barvu a je umístěna v oblasti srdce. Jde tu o hlavně o cit a schopnost bezpodmínečně milovat - nemajetnicky, nesobecky. Je to o umění dávat a brát. Nefunkčnost čakry může způsobit citovou závislost, sociopatii, předsudky, narcismus či nezdravé sebeobětování.

 

  • Krční (Višuddhi) - démonem je lež

 

Tradičně bývá spojována s éterem a zvukem. Má modrou barvu a je lokalizována do oblasti jícnu. Rozvíjí schopnost komunikace a vytváří kreativní potenciál daného jedince. Hlavní schopností je umění naslouchat a podat zamýšlené sdělení. Nefunkčnost většinou vyústí v násilné prosazování vlastního názoru a neschopnosti naslouchat.

 

  • Čelní (Ágja) - démonem je iluze (přelud, sen či klam)

 

Někdy se jí říká “třetí oko, protože je umístěna přesně do středu čela. Má fialovou barvu a jejími klíčovými funkcemi jsou schopnost imaginativního myšlení, symbolická představivost a umění “vhledu” do samotné podstaty věcí.

 

  • Temenní neboli korunní (Sahasrár)

 

Sedmá čakra je obestřena tajemstvím a spoustou nejasností. Nepřiřazuje se jí žádný živel ani barva. Je provázána s mezí vědomí a jde v ní především o skutečné prozření a pochopení celého života a své existence.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies