Jóga - jaký druh je pro vás ten pravý?

Chcete začít cvičit jógu, ale nevíte, jaký druh si zvolit? Existuje jich spousta, tak vám přiblížíme pouze ty, které jsou hodně oblíbené. Při výběru je důležité zohlednit především svůj zdravotní stav a kondici. Také záleží na tom, co od jógy očekáváte. Když chcete zhubnout, zvolte raději dynamické styly jógy, u kterých se budete více hýbat - třeba power jóga, vinyasa či ashtanga. Ale pokud hledáte spíše uklidnění a meditaci, vybírejte z klidnějších forem (kundalini či hatha jóga).

začněte cvičit jógu

 

Hatha jóga

 

Symbolizuje harmonické spojení slunce (Ha) a měsíce (Tha). Je ideální pro začátečníky. Má pomalejší a jemnější tempo. U Hatha jógy jde především o očištění a celkové zpevnění těla, o správné dýchání a meditaci. Je takovou kombinací všech druhů jógy, neboť tento druh vznikl jako jeden z prvních.

 

Acro jóga

 

Jedná se o mladší druh jógy, jenž je kombinací prvků klasické jógy, akrobacie a thajské masáže. Většinou se cvičí v páru, ale může se cvičit i ve více lidech najednou. Acro jóga není vhodná pro začátečníky a doporučuje se hlavně těm, kteří jsou odvážní nebo se chtějí seznámit s novými lidmi.

 

Ashtanga jóga

 

U této jógy se pořádně zapotíte a zadýcháte. Naučíte se díky ní sladit pohyby s vaším dechem. Není vhodná pro lidi, kteří mají vyšší krevní tlak, a nedoporučuje se ani těm, kteří utrpěli vážnější úraz. Pro ty jsou ideální méně dynamické formy jógy.

 

Iyengar jóga

 

Vhodný druh jógy pro všechny začátečníky i pro lidi se zdravotními problémy - pohybová dysbalance a podobně. Iyengar jóga se specializuje na precizní provedení jednotlivých cviků (asán). Ke cvičení se využívají i různé pomůcky jako třeba židle, válec, bločky, pásky a spousta dalších.

 

Power jóga

 

Hodí se pro všechny, kteří touží po vyrovnání svalové nerovnováhy, chtějí mít lepší kondici a bojují s mírnou nadváhou. Problémové partie se při power józe krásně vytvarují a zpevní, neboť se jedná o dynamickou a opravdu intenzivní formu cvičení.

 

Bikram jóga a hot jóga

 

U těchto forem jógy budete cvičit v zahřáté místnosti (38 - 42 °C). Tělo se zahřeje a mnohem lépe se pak zbaví toxinů. Kromě toho vám také posílí imunitu. Bikram a hot jóga se doporučuje lidem, kteří mají potíže s klouby nebo prostě chtějí zhubnout či vytvarovat postavu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies