Jógová pozice hory

Jakmile si jógu zamilujete, je téměř nemožné se od ní odloučit. Začínáme postupně. Nejprve se musíme naučit ovládat jednodušší pozice, abychom mohli přejít k těm složitějším.

Jógová pozice hory

 

Sumeruásana

 

Tato ásana se cvičí v jedné velmi známé sestavě, kterou určitě všichni znáte pod názvem “pozdrav slunci”. Pozici hory řadíme do kategorie předklonových pozic a je vhodná pro začátečníky. Pokud máte problémy s vysokým krevním tlakem, máte závratě, pociťujete bolest v zápěstí raději tuto ásanu necvičte. Také by ji neměli provádět lidé, kteří mají zelený zákal či vysoký nitrooční tlak.

 

Abyste sumeruásanu prováděli správně, máme pro vás několik rad. Především byste se měli snažit, aby vaše nohy byly neustále propnuté. Jestli vám to ze začátku dělá problém, můžete si pozici hory zjednodušit tím, že nebudete na podložku pokládat paty. Pozici hory lze cvičit i dynamicky. S každým nádechem se pokuste uvolnit a s výdechem zkoušejte přiblížit paty k podložce. Vaše těžiště se tak střídá. Když přibližujete paty k podložce, přesune se těžiště na nohy. V opačném případě se s nádechem přesune na vaše ruce.

 

Díky této pozici se nám uvolní páteř, zlepší se trávení a zbavíme se tak únavy. Pozicí hory se aktivuje krevní oběh, skvěle se prokrví hlava, tudíž se tímto cvikem zbavíte bolesti hlavy. Doporučuje se provádět v menopauze nebo pokud vás trápí menstruační potíže. Navíc si protáhnete mezilopatkové svaly a lýtka. Zpevníte si záda a posílíte ruce a nohy.

 

Jak se tato pozice provádí?

 

Nadechněte se a přesuňte se do vysokého kleku. Předpažte ruce a s výdechem se pomalu dostaňte do pozice na čtyřech, což je pozice kočky. Tu jsme si vysvětlovali již v minulém článku (Mardžariásana). S nádechem pak ohněte špičky u nohou a zvedněte pánev. Ruce nechte položené tak, aby se dlaněmi opírali o zem.

 

Nohy musí vždy zůstat propnuté a podložky by se měla dotýkat celá chodidla. Hlava by měla být mezi rameny. Snažte se udržet si rovná záda. Lopatky tlačte mírně k sobě. A nyní v této pozici setrvejte a volně ji prodýchejte. Až budete uvolněná, vraťte se s jakýmkoliv dalším výdechem do pozice kočky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies