Jógová pozice - pozdrav slunci

Probouzíte se každé ráno otrávení a naštvaní na celý svět? Vadí vám i ranní komunikace se zbytkem rodiny? Vstávejte s úsměvem na tváři a s lepší náladou. Zkuste se ráno rozhýbat pomocí jógy. Pomůže vám s tím jeden jediný cvik, kterým se perfektně protáhnete a spolehlivě zaženete všechny chmury.

Pozdrav slunci - cvičíme jógu

 

Pokud tedy dáte na naši radu a každé ráno si zacvičíte pozdrav slunci, měli byste vědět, že existuje více verzí, jak tuto jógovou pozici cvičit. Jestli jste začátečník, raději si zvolte zjednodušenou variantu. Bude to mnohem lepší, než abyste pozdrav slunci cvičili špatně.

 

Pozdrav slunci je cvičení, které se skládá z konkrétních po sobě jdoucích cviků - tzv. ásán. Nejprve si nastudujte každou ásánu zvlášť a naučte se nejen, jak ji provést ale i jak ji správně prodýchávat. Jestli budete celé cvičení opakovat 2x či 10x to už záleží jen a jen na vás. Sami poznáte, kdy bude potřeba počet opakování navýšit. Ideální je cvičit ihned po probuzení a hlavně s prázdným žaludkem.

 

Pozdrav slunci (zjednodušená varianta)- jednotlivé kroky

 

  1. Stůjte rovně s chodidly u sebe, ramena uvolněte dolů a vypněte hruď. Pak stáhněte svaly pánevního dna a spojte ruce dlaněmi k sobě tak, aby byly ve výšce hrudi. Několikrát se nadechněte a vydechněte, ale pozor musí to být hluboké nádechy a výdechy. Soustřeďte se na jednotlivé kroky a snažte se uvolnit.
  2. Opět stáhněte svaly pánevního dna a přes upažení se nadechněte a vzpažte ruce. Ruce můžete mít volně nebo mohou být spojené. Záleží na tom, jak se vám cvičí lépe. Pak mírně zakloňte hlavu a vzhlédněte vzhůru.
  3. Pak vydechněte a připažte. Teď se musíte předklonit a svěsit hlavu. Podložky byste se měli ideálně dotýkat celými dlaněmi, ale úplně ze začátku postačí, když se dotknete špičkami prstů. Pokud nezvládnete mít natažené nohy, můžete je mírně pokrčit v kolenou. Pánev vysuňte co nejvíce nahoru a pak můžete svaly pánevního dna uvolnit.
  4. S nádechem napřimte páteř, zvedněte trup a tlačte jej směrem dopředu. O podložku se opřete dlaněmi, pokrčte kolena a nyní váhu přenesete na vaše dlaně.
  5. Postupně se dostáváte do pozice, která velice připomíná prkno. Nyní se nadechněte a s výdechem pokrčte paže a klesejte na podložce. Do “prkna” se dostanete tak, že mírně vyskočíte nohama dozadu. Poté na podložku nejprve přitisknete hrudník a pak i zbytek těla.
  6. Svaly pánevního dna opět stáhněte, pak s nádechem zvedejte své tělo (přesněji jen trup) z podložky a dívejte se nahoru. Při výdechu zvedejte pánev a tlačte ji směrem dozadu. Vaše paže musí být neustále napnuté a tělo musí tvořit trojúhelník.
  7. Nohy pokrčte, s nádechem vyskočte na chodidla směrem dopředu a stůjte vzpřímeně. Zase musíte stáhnout svaly pánevního dna, ramena zatlačte dolů a jednu nohu dejte dozadu a pak vzpažte. Nesmíte se ale prohýbat v bedrech a ani zaklánět hlavu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies