Jógové pozice hada a kočky

Jóga neustále získává nové příznivce, neboť se jedná o cvičení, díky kterému se zbavíte stresu a také se uvolníte a posílíte celé tělo. Navíc si s jógou perfektně pročistíte hlavu a zlepšíte i svou koncentraci.

Jógové pozice hada a kočky

 

Pozice hada (Sarpásana)

 

Had se uctívá ve většině kultur, jelikož ho spojují s moudrostí, hrdostí a jistotou. Možná právě kvůli té síle a moudrosti ho některé kultury zbytečně démonizovaly. Pozice hada je vcelku snadnou pozicí, která je určená hlavně pro začátečníky. Když zvedáte a rozevíráte hrudník, zdůrazňujete rozvážnost a klid, jenž jsou ceněné vlastnosti tohoto zvířete.

 

V přeneseném významu v této pozici jde především o to, abyste zůstali při zemi, vnímali realitu, ale zároveň se nebáli otevřít světu, životu a novým výzvám. Pozicí hada posílíte zádové svaly, prospějte tím svému srdci a plicím a také tímto cvikem pomáháte stimulovat orgány v dutině břišní, takže tím zlepšíte trávení a činnost ledvin. Avšak tento cvik by neměli provádět lidé, kteří mají problémy s páteří či je trápí kýla nebo vředové choroby. Těhotenství je bohužel také kontraindikací.

 

Pozice se provádí tak, že si lehnete na podložku na břicho, čelo opřete o podložku a ruce necháte natažené za zády. Vaše prsty jsou propletené a při každém nádechu zvedáte trup od podložky. Snažte se trup táhnout směrem k patám. Rozevřete svůj hrudník tím, že k sobě budete tlačit lopatky. Hlavu mějte mírně zakloněnou a při každém zvednutí trupu, zadržte dech. Při výdechu povolte ruce, a položte se opatrně zpět na podložku. Několikrát opakujte.

 

Pozice kočky (Mardžariásana)

 

Opět se jedná o pozici vhodnou pro začátečníky, která vám pomůže uvolnit zádové svaly a pravidelným cvičením podpoříte pružnost páteře. Váš dech se touto pozicí prohloubí, vaše menstruační problémy zmizí a prospěje především orgánům v dutině břišní. Doporučuje se ji provádět v období po porodu nebo kvůli zlepšení zažívání. Jedinou kontraindikací je poranění krku. Pokud jste se zranili, nezaklánějte hlavu, ale raději ji udržujte ve stejné rovině jako trup.

 

Provádí se v pozici vysokého kleku s předpaženýma rukama. Dlaně musí směřovat dolů a s každým výdechem přecházíte do kleku. Musíte si ohlídat, aby vaše paže a stehna vždy svírala s podložkou pravý úhel. Hlavu skloňte k hrudníku a záda zakulaťte. Při nádechu zvedněte hlavu, zakloňte ji a prohněte se v zádech jako kočka. Tento cvik opět několikrát opakujte, ale pomalu a v souladu s dechem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies