Jógové pozice vsedě

Jóga prospěje nejen vašemu tělu, ale i duši. Dokáže totiž odbourat stres a také šetří vaši energii. Z většiny jógových pozic se vracíte do sedu či z něj začínáte provádět konkrétní ásany. Proto si dnes povíme o dvou pozicích, které se provádějí vsedě.

Jógové pozice vsedě

 

Dandásana - sed s nataženýma nohama

 

Tato pozice je jednou z ásan, o které najdete zmínku již v dávných indických spisech. Dandásana je pro mnoho ásan počáteční (výchozí) pozicí. Díky sedu s nataženýma nohama perfektně posílíte zádové svalstvo. Pozice se doporučuje provádět i v případech, že se potřebujete naučit správnému držení těla.

 

Posaďte se na podložku a natáhněte nohy. Záda by měla zůstat rovná, nehrbte se. Ruce nechte volně položené v klíně či na stehnech a dívejte se daleko dopředu. Pomalu prodýchávejte. Jestli se v této pozici necítíte pohodlně, můžete si ji trochu poupravit. Rukama se zapřete za tělem, ale ramena nechte uvolněná.

 

Vadžrásana - tzv. diamantový sed

 

Ptáte se, proč se této pozici říká diamantový sed? Protože u Vadžrásany jde především o pevnost a stabilitu. Patří mezi ideální pozice pro meditaci či k provádění pránájámických cvičení. Vadžrásana má pozitivní vliv na trávící soustavu. Kromě toho si s ní prokrvíte stehna, lýtka i hýždě, tudíž je tato pozice prevencí před vznikem křečových žil. Diamantovému sedu by se měli vyhýbat lidé, kteří mají poraněná kolena či kotníky.

 

Z vysokého kleku se pomalu s výdechem dostaňte do sedu na paty. Ruce nechte volně na stehnech, záda musí zůstat rovná a opět prodýchávejte. Když ucítíte bolest nebo dostanete křeč do nohy, pomalu se zvedněte do vysokého kleku. Proveďte to s nádechem a s výdechem se vraťte opět do sedu. Jestliže křeč z nějakého důvodu přetrvává, zkuste ještě přejít do sedu s nataženým nohama. Možná se jen vaše nohy potřebují dokrvit.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies