Jsou deodoranty bezpečné?

Život bez likvidátorů potu si dnes stěží dokážeme představit. Propocené kruhy v podpaží nejsou zrovna nejlepší vizitkou. Co když ale deodoranty a antiperspiranty zvyšují riziko rakoviny prsu?
Žena protahující si ruce

Nebezpečí antiperspirantů

Antiperspiranty fungují na jednoduchém principu: zalepují póry v podpaží, a proto se nepotíte. Pocení zabraňuje sloučenina hliníku. Právě ta ale podle vědců může způsobovat mnoho nemocí. Nejhorší je nanášet do podpaží antiperspirant těsně po holení, kdy mohou toxické látky pronikat až do lymfatiké tkáně a být pak příčinou zhoubných nádorů. Názory odborníků se přou, jisté ale je, že toxiny ve vašem těle mohou nadělat neplechu.

Nebezpečí deodorantů

Deodoranty, narozdíl od antiperspirantů, neblokují pocení, ale pouze neutralizují pach a likvidují bakterie. Zde však vědci objevili nebezpečnou látku paraben, která urychluje zhoubné bujení. Fakt, že rakovina prsu častěji propuká v levém prsu, může být způsoben tím, že většina žen jsou pravačky a levé podpaží si tak natírají s větším důrazem.

Jak se bránit

Kupujte antipotící přípravky bez obsahu parabenů. Tato látka se skrývá i pod názvy jako je metylparaben, etylparaben, propylparaben, butylparaben nebo E 216. Podobné látky někdy obsahují depilační krémy a pěny na holení. Můžete zkusit nanést do podpažní jamky vinný ocet nebo jedlou sodu. Potit se sice nepřestanete, ale zlikvidujete alespoň zápach.

Pravda nebo omyl?

Ačkoliv se vědci neustále přou, zda mohou být deodoranty a antiperspiranty opravdu zdraví škodlivé, je lepší chránit se předem než později litovat.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies