Jsou zubní kazy dědičné?

Více jak 80% české populace muselo někdy podstoupit vrtání zubu kvůli zubnímu kazu. Hodně se i v souvislosti s tímto mluví o tom, zda může být kazivost zubů dědičná, nebo zubní kazy skutečně způsobuje pouze nedostatečné čištění zubů.

zubní kaz

S tvrzením „zubní kazy jsem podědil“ asi u Vašeho zubního lékaře neuspějete. Respektive budete pravděpodobně zcela vyvedeni z omylu, protože dědičnost zubního kazu není prokázaná. Ano, i podle odborníků existují výjimky, kdy se člověk narodí se slabší nebo poškozenou zubní sklovinou a má tak náchylnější zuby pro tvorbu zubního kazu, ale tyto případy jsou spíše ojedinělé. Ve většině případů se tak zubní lékaři přiklánějí k tvrzení, že zubní kazy a jejich zvýšené množství je způsobené pouze špatnou technikou čištění zubů a nedodržováním pravidelné ústní hygieny.

Dá se zubním kazům předcházet?

Jak bylo zmíněno výše, zubní kazy jsou způsobené zejména nedostatečnou ústní hygienou. Proto je základním předpokladem pro zabránění vzniku zubních kazů správně si čistit zuby. Zásady správného pravidelného čištění je pak potřeba učit i děti už od velmi útlého věku, aby si zvykly, že čištění zubů je součástí každodenní rutiny.
A co zahrnuje správná ústní hygiena? Především čištění zubů alespoň dvakrát denně, ráno a večer. Večerní ústní hygiena by měla být důkladnější o čištění mezizubních prostor. Plak v mezizubních prostorách se totiž usazuje během celého dne, a pokud ho neodstraníte, mohou se Vám tvořit mezizubní kazy. Platí tedy, že večer byste neměli vynechávat použití mezizubního kartáčku. Důsledné odstraňování plaku před spaním je důležité zejména proto, že v noci se tvoří v ústech méně slin a suché prostředí bakteriím zubního plaku vyhovuje při vytváření zubních kazů. Ranní hygiena je ale také důležitá, protože chcete vždy do práce odejít se svěžím dechem. Pokud se chcete ujistit, že děláte maximum proto, abyste předešli vzniku zubního kazu, pak je dobře si najít i tři minuty v poledne a zuby si přečistit po obědě.

Myslete na Vaše zuby

Boj proti zubnímu kazu nemusí být úplně snadný. Nejdůležitější je mít na paměti, že se mu dá úspěšně předcházet, když se o zuby dobře staráte a pravidelně je čistíte. Nezapomínejte ani na to, že správné návyky ústní hygieny je potřebné naučit i Vaše děti, abyste je ušetřili nepříjemného vrtání zubů v budoucnu. O Vaši ústní hygienu se postará nazuby.cz.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies