Kaktusy a jejich pěstování

Kaktusy patří k sukulentním rostlinám (sukulent – rostlina, která má schopnost dělat zásoby nebo hromadit ve svých buňkách vodu). Většina kaktusů nemá listy, proto funkci fotosyntézy, která je vlastní všem rostlinám, na sebe vzaly stonky.

Různé druhy kaktusů

Pěstování kaktusů

O kaktusech je v první řadě třeba říct, že všechny patří k sukulentním rostlinám (sukulent – rostlina, která má schopnost dělat zásoby nebo hromadit ve svých buňkách vodu). Většina kaktusů nemá listy, proto funkci fotosyntézy, která je vlastní všem rostlinám, na sebe vzaly stonky.

Světlo

Většina kaktusů potřebuje k tomu, aby dobře rostly během aktivního růstu, plné slunce. V zimě naopak světla potřebují méně a některé radši vůbec ne. Pokud pěstujete kaktusy doma, umístěte je k oknu nebo na parapet. Přirozené denní světlo lze doplnit umělým osvětlením.

Teploty

V létě kaktusy můžeme dát na venkovní stanoviště. Rostliny snesou až 40°C. V zimě umisťujeme kaktusy na suchém stanovišti při asi 12°C, což vyhovuje jak teplým, tak i studeným druhům. Kaktusy buď vyjmeme ze země a zabalíme do papíru, nebo je zimujeme zasazené v květináčích. Pro uskladnění jsou vhodné nevytápěné místnosti, spíže, chodby a suché chladné sklepy.

Zálivka

Pro zalévání se hodí nejlépe dešťová voda. Není-li k dispozici, používáme odstáté vodovodní vody, přičemž je nejlepší zalévat vlažnou vodou. K rychlé tvorbě kořenů v počátku vegetace je kromě tepla zapotřebí i vlhkého vzduchu. Kaktusy proto asi za 14 dní po přesazení jemně rosíme, čímž jednak smyjeme prach a jednak je nutíme k zahájení vegetace. Kaktusy na počátku vegetace nezaléváme.

Přesazování

Dospělé kaktusy se mají přesazovat po 2-3 letech. Tím jim nejen poskytneme čerstvý substrát, ale zároveň se přesvědčíme, v jakém stavu jsou kořeny. Nejvhodnější dobou pro přesazování je předjaří - konec února až začátek března.
Na dně každé nádoby musí být otvory pro odtok přebytečné vody, které zakryjeme hliněnými střepy. Na dno pak dáme ještě centimetrovou vrstvu hrubé drti (kamínků) jako drenáž.
Nemocné, zaschlé a příliš dlouhé kořeny odřežeme ostrým nožem nebo odstřihneme nůžkami. Rostliny pak necháme nejméně týden ležet na suchém a teplém místě, aby se rány zahojily (ne však na přímém slunci!). Sázíme do předem připravené půdy tak, aby kořínky směřovaly kolmo dolů. Zem ke kořínkům nepřimačkáváme, ale pouze mírně sklepeme.

Pěstební substrát

Základní půdní směsí pro kaktusy, které mají jemné kořeny, je 1 díl drnovky, 1 díl kompostovky nebo listovky (nejlepší je buková), 1 díl rašeliny a 1 díl říčního písku. Kaktusy, které mají silné, řepovité kořeny, vyžadují 1 a 1/2 dílu drnovky (nebo podobné jílovité země), 1/2 dílu kompostovky (listovky), 1 díl rašeliny a 1 díl říčního písku. Každou ze složek nejprve přesejeme přes síto o velikosti ok 5 až 7 mm a po odměření jednotlivých složek směs velmi důkladně promícháme. Zem na sázení má být mírně vlhká.

Rozmnožování kaktusů

Semenem

Semena vyséváme začátkem března, nebo plánujete-li pěstování za umělého světla na podzim. Vyséváme do vlhkého substrátu

Množení odnožemi

Množení odnožemi provádíme, když vyrůstají okolo nebo na kaktusu malé rostlinky (téhož druhu). Rostlinky oddělíme když už drží doslova na chloupku a nejlépe, když už mají kořeny. Malé rostlinky poté nasázíme do připravených květináčků.

Roubování

Roubování se provádí u velmi choulostivých kaktusů nebo u kaktusů postrádajících chlorofyl např.: červené Gymnocalycium Mihanovichi. Tyto kaktusy se roubují nejčastěji na druh rodu Echinopsys a to tak, že se odřízneme vrchní část podnože (kaktus na který chceme roubovat) asi 3cm a přiložíme na něj kaktus, který chceme roubovat, oříznutý tentokrát z druhé strany. Poté roub přimačkneme třeba gumičkami nebo jej zatížíme. Asi po 2 týdnech začne roub růst. Pokud ne roubování se nezdařilo a zkuste kroky opakovat.

Hnojení

Kaktusy vyžadují hnojení ve dvou fázích. Při výsadbě přimíchejte do substrátu základní hnojivo a přidávejte je také do pravidelné zálivky jednou za dva týdny v době aktivního růstu. Je mnoho druhů hnojiv pro rostliny. Používejte spíše hnojiva s nižším obsahem dusíku a s vyšším obsahem draslíku a stopových prvků nebo si kupte speciální hnojiva na kaktusy.
 

Rody kaktusů

Echinocereus
Echinofossulocactus
Mammillaria
Melocactus
Discocactus
Ferocactus
Uebelmannia
Rebutia
Pereskia
Trichocereus
Schlumbergera
Astrophytum
Opuntia
Lophophora
Cephalocereus
Asporocactus
Gymnocalycium

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies