Kalorie a jejich skryté formy

Pozor na skryté kalorie, často se objeví tam, kde bychom to vůbec nečekali! Kde všude na nás "číhají" kalorie? Víte kolik má kalorií třeba salát nebo ovocný tvaroh? Co jsou skryté kalorie v nápojích?

Zeleninový salát s vajíčkem a dresingem

Je všeobecně známo, že se tloustne po čokoládě, pečeni, hranolcích apod. Ale spousta kalorií se skrývá i tam, kde bychom to nejméně čekali.

Skryté kalorie v salátu

Mnoho předem připravených salátů jsou opravdové kalorické bomby. Obsahují totiž minimum vitaminů, ale o to více kalorií (600 kcal a více). Příčinou je těžký smetanový nebo majonézový dresink. Lepší variantou je, když si připravíte čerstvý salát doma s trochou jogurtu a olivového oleje.

Skryté kalorie v rozinkách

Rozinky jsou určitě zdravější alternativou oproti chipsům a slaným tyčinkám, přesto mají nadměrný obsah kalorií (300 kcal na 100g). Místo rozinek si raději dejte čerstvé hroznové víno. Má stejně sladkou chuť a přitom jen 70 kcal.

Kalorie ukryté v ovocném tvarohu

Pokud si pravidelně dáváte po obědě jako moučník ovocný tvaroh, může se to do budoucna negativně projevit na vaší váze. Spolu s tvarohem přijmete dalších 150 kcal.

Máslové sušenky a skryté kalorie

Dokonce i bez náplně nebo čokoládové polevy dodá 100g máslových sušenek vašemu tělu kolem 480 kcal. Pokud byste se místo toho rozhodla pro kousek ovocného koláče, můžete si jej dopřát dvakrát více se stejným počtem kalorií.

Skryté kalorie v nápojích

  • Pivo - pokud si dopřáváte pivo opravdu denně a ve značném množství, na vaší postavě se to jistě brzy projeví. Jedna sklenice piva dodá 100 kcal, i v případě dietního piva je to pořád ještě 75 kcal, které jste výměnou za vodu mohli ušetřit.
  • Káva - aromatizované kávy jsou často i bez mléka a cukru kalorickou bombou. Příčinou je sirup, který dodává kávě příchuť kokosu, vanilky apod. Sklenicí takto ochucené kávy přijmete až 350 kcal!
  • Ovocná šťáva - šťáva z pomerančů, jablek a bobulovitého ovoce dodává sice vitaminy, ale většinou obsahují i značné množství rafinovaného cukru. Na litr nektaru připadá kolem 500 kcal. Proto pečlivě vybírejte pouze džusy se stoprocentním podílem ovocné šťávy a s označením bez přídavku cukru.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies