Kardiostimulátor - poháněč srdce

Pokud nedostává srdce potřebný podnět ke stahu, může docházet ke krátkým zástavám, které vážně ohrožují život postiženého. Kardiostimulátor dokáže tento podnět vysílat jemnými elektrickými impulzy.
Hodnoty životních funkcí
Kardiostimulátor je přístroj, který sleduje srdeční činnost a je-li to nutné, vydává elektrické impulzy, díky nimž dojde ke stahu srdečního svalstva. Impulsy jsou velmi slabé, postižený je necítí.

Jak kardiostimulátor vypadá

Kardiostimulátor je malá hladká krabička s dvěmi dráty - elektrody.  Jeden konec elektrody je spojen s kardiostimulátorem a druhý je umístěn v srdeční dutině. Přístroj je poháněn baterií, kterou je nutné jednou za čas vyměnit. Životnost kardiostimulátoru je několikaletá.

Komu se kardiostimulátor implantuje

Kardiostimulátor se implantuje lidem, jejichž srdce nedostává potřebný podnět ke stahu. Buď nevysílá potřebné signály tzv. sinusový uzel nebo nejsou vyslané signály převedeny dále k srdečnímu svalu.

Voperování kardiostimulátoru

Voperování tohoto malého zázraku se provádí jen při místním znecitlivění a trvá maximálně půl hodiny. Doba na zhojení rány je obvykle krátká. Po operaci je důležité vyvarovat se prudkých pohybů pažemi. Pacient může v případě jakýchkoliv potíží navštívit kardiostimulační poradnu.

Důležitá upozornění pro nositele kardiostimulátoru

Nositelé kardiostimulátoru jsou ohroženi silnými magnetickými poli. Měli by se vyhýbat silnému elektrickému napětí, které může činnost přístroje poškodit. Vhodná není ani příliš velká fyzická námaha. Pokud jste zvyklí sportovat, poraďte se raději se svým kardiologem. Totéž platí v případě, že zamýšlíte početí dítěte. Mobilní telefon nenoste v náprsní kapse a přikládejte jej k uchu na opačné straně než máte implantovaný kardiostimulátor. Všechna důležitá doporučení vám podrobněji popíše váš lékař. Vždy u sebe noste průkazku nositele kardiostimulátoru.
V případě náhlého zpomalení tepu nebo závratí kontaktujte svého lékaře!
 
 
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies