Kašlete správně?

Kašleme jedenkrát až dvakrát za hodinu a vzduch, který z našich plic při kašli vychází, má rychlost 130 až 480 km za hodinu. Tak rychle se organismus snaží dostat z dýchacích cest věci, které tam nemají co dělat. Jak správně kašlat a jaký kašel je v pořádku, o tom se dnes dozvíte.

Kýchající žena

Jak vůbec kašel fuguje Pokud je třeba vypudit z plic nežádoucí obsah, v plicích se zvýší tlak a začnete kašlat. Probíhá to tak, že se zhluboka nadechnete, pevně se uzavře hlasivková štěrbina a stáhnou se svaly hrudníku. Možná si to neuvědomujete, ale tento proces se u každého z nás opakuje jednou nebo dvakrát během jedné hodiny.

Očista dýchacích cest

Kašel při kterém pouze ráno vykašlete malé množství světlého hlenu je v pořádku. Takový kašel je u obyvatel velkých měst normální, protože se tělo očišťuje. Pokud trpíte nekontrolovatelným kašlem, který může být způsoben drážděním z okolí nebo může jít o infekci dýchacích cest.

thelungnetwork.comŠtěkáte jako pes

Trápí vás suchý dráždivý kašel, který je doprovázen pálením v krku a chrapotem V tom případě se s největší pravděpodobností jedná o zánět dýchacích cest v počátečním stádiu. Při tomto neproduktivním kašli se vyčerpáváte a navíc se opotřebovává plicní elasticita. Je vhodné tlumit kašel antitusiky, protože dlouhodobé dráždění může vést ke vzniku druhotného zánětu.

Produktivní kašel

Boj bílých krvinek s viry a bakteriemi v dýchacích cestách prozradí vlhký, produktivní kašel. Běžně se projevuje při nachlazení, zánětu horních a dolních cest dýchacích. Při produktivním kašli vykašláváme hleny a tím se uvolňuje dýchací trubice. Kašel je dobré podpořit léky, které zkapalňují bronchiální sekret.

Jak správně kašlat

Efektivní léčba rovná se správná technika kašle. Nadechněte se, aby se dýchací cesty roztáhly co nejvíce. Kašlete v krátkých opakovaných nárazech. S kašlem pomůže také dechová gymnastika. Zhluboka se nadechněte a pak zhluboka vydechněte při otevřených ústech a zavřeném nosu.

Co dělat při kašli

Když se trápíte s kašlem, zvyšte příjem tekutin, aby organismus byl schopen produkovat řidší hlen. Tímto se nutkání ke kašli sníží. Zapomeňte na potraviny způsobující tvorbu hlenu a během kašle se vyhýbejte prašnému prostředí, chladu a místům, kde je přenos infekce pravděpodobnější.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies