Káva a její historie

Někdo pije kávu jen kvůli jejímu aroma, někdo kvůli jejím povzbudivým účinkům. Pro někoho může být spojena s určitým rituálem. Dnes se v našem článku podíváme, jak je to s její historií.
Hrníček s podšálkem na stole plném zrnek kávy

Svět - zajímavosti o rozšíření kávy

Historie kávy sahá až do patnáctého století. Základním motivem kávových legend je objev a využití povzbudivého účinku kávy.

 

Káva pochází z Etiopie. Buna (zrno) je etiopský název pro kávu. Z Etiopie se káva rozšířila do celého světa a změnila jídelní návyky lidstva na celém světě. Rozšíření rostliny Coffea začalo pravděpodobně ve 14. století. Jisté je, že se dostala z východní Afriky přes Rudé moře do Jemenu.

 

Arabům se po dlouhou dobu úspěšně dařilo uchovávat si na pěstování kávy monopol. Popíjení kávy se nejdříve rozšířilo v islámských zemích a až na počátku 17. století se začala káva pít i v Evropě.

Lidé objevují účinky kávy

V 1. tisíciletí mezi Etiopií a Arabií existoval čilý obchodní ruch, což mělo za následek rozšíření kávy po celém arabském poloostrově.

 

V 15. století Turci dobyli Jemen a káva byla přivezena do skladišť v Alexandrii, odkud je přivezli francouzští a benátští kupci do Evropy. Poté se káva významným způsobem rozšířila na Blízkém východě a v severní Africe. V Istanbulu byla poprvé podávána káva ve veřejných kavárnách.

 

V 17. století byla semena kávy propašována do jižní Indie a tam úspěšně zasazena. Nizozemští kupci úspěšně propašovali kávové rostliny do jižní Indie, na Cejlon, Jávu, Sumatru a mnoho dalších východoindických ostrovů.

Další zajímavé údaje o kávě

V roce 1650 se káva poprvé objevila v Londýně. V roce 1669 následovala Paříž. Haity díky tvrdé práci otroků ovládlo v roce 1788 polovinu světové výroby kávy. Dnes se prodává obrovské množství druhů kávy, které se dají připravit několika způsoby.

Další zajímavé články z rubriky zajímavosti ze světa

Životní prostředí - jak můžeme pomoci? Věštění z ruky - jak na to? Lidé, zvuky a hudba - jak na nás působí? Zajímavosti o České republice Přírodní živly a naše povaha Žvýkačky - zdravé nebo škodlivé? Sběratelství - co vše se dá sbírat?
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies