Káva - jak prospívá našemu zdraví?

Bez kávy si drtivá většina z nás neumí krásné ráno ani představit. A navíc, když si ho nalijete do svého oblíbeného hrníčku. To je potom takový váš malý oblíbený rituál, který vás vždy spolehlivě nastartuje. Ale prospívá vůbec našemu zdraví?

Káva - jak prospívá našemu zdraví?

 

Káva je pro mnohé z nás nepostradatelný životabudič

 

Káva má příjemnou vůni i chuť. Pokud si ji umíte vychutnat a nesnažíte se jí co nejrychleji vypít, pak se pití kávy promění v neobyčejný zážitek pro všechny smysly. Našemu zdraví nijak neublíží a dokonce prý funguje jako elixír mládí. Navíc existuje spousta dalších skvělých důvodů, proč bychom ji měli pít.

 

  • Káva vám dokáže zlepšit náladu. Dodá vám energii, budete bdělejší a zlepší se i vaše schopnost koncentrace.
  • Urychluje trávení tím, že zvýší tvorbu žaludečních šťáv. Proto se káva doporučuje lidem, kteří se snaží zhubnout. Avšak pokud jste těhotná nebo vás trápí žaludeční vředy, pak se tomuto černému nápoji raději vyhněte.
  • I když nám káva umí dodat energii, může i pomoci s usínáním. Nejprve totiž nastane útlumová fáze a až poté se kofein dostane do krve, což vyvolá další fází, díky které se cítíme plní energie.
  • Také se říká, že káva je určitou prevencí před civilizačními chorobami. Dle různých vědeckých studií káva pomáhá snižovat riziko vzniku Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby a také snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
  • Kdysi se o kávě tradovalo, že ti, co mají vysoký tlak, by kávu neměli pít. Jestli ale máte normální tlak, nemusíte se ničeho bát. Pravidelné pití kávy tlak nijak nerozhodí. Může vám ho sice přechodně zvýšit, ale později se tělo naučí tuto novou látku tolerovat.
  • Káva je bohatá na antioxidanty.  Obsahuje více než 200 zdraví prospěšných látek, které navíc přispívají k ochraně před vznikem rakoviny.
  • Díky její nádherné vůni se mnohem lépe zbavíte stresu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies