Kdy a jak žádat o starobní důchod

Blížíte se k důchodovému věku? Pozor, starobní důchod vám nebude vyplácen automaticky, musíte si o něj včas zažádat! Víte kdy a jak na to?

Starší žena s mužem

Starobní důchod – jak na to?

Žádost o starobní důchod je třeba podat na Okresní správě sociálního zabezpečení, a to tři až pět měsíců před završením důchodového věku. Jak na to? Doporučujeme nejdříve doma pohledat všechny dokumenty, které jsou k vyřízení žádosti třeba a poté navštívit daný úřad, kde s vámi žádost o přiznání starobního důchodu sepíše pověřená pracovnice. Pak už jen čekáte na potvrzení přiznání a pravidelné zasílání důchodu.

Doklady, které budete potřebovat

  • občanský průkaz
  • doklady o studiu po době ukončení povinné školní docházky na ZŠ (výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom apod.)
  • potvrzení o zaměstnání (pro přehled od kdy do kdy jste kde dělali)
  • evidenční list důchodového pojištění z posledního zaměstnání
  • potvrzení o evidenci na Úřadu práce
  • u mužů vojenská knížka, pokud byl na vojně
  • u ženy rodné listy jejich dětí

O důchod za vás může zažádat kdokoliv

Jste vážně nemocná a nemůžete tedy žádost o důchod podat sami? Na základě plné moci za vás celou věc může vyřídit kdokoliv jiný. Pamatujte ale, že některé údaje víte pouze vy sami a celé vyřizování se tak může značně protáhnout.

Výplata starobního důchodu

Starobní důchod se vyplácí měsíc dopředu prostřednictvím složenek putujících do vaší schránky nebo bezhotovostním převodem na účet klienta. V případě druhém je ale třeba k žádosti o přiznání starobního důchodu přiložit ještě jeden vyplněný a bankou potvrzený tiskopis (tzv. Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet). K dostání je v bance, na OSSZ nebo si ji můžete stáhnout přímo na stránkách České správy sociálního zabezpečení ZDE >>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies