Kdy skoncovat s nočníkem?

Chcete-li vaše dítko přihlásit do mateřské školky, což mimochodem není v dnešní době zrovna jednoduché, je třeba, aby zvládalo samo určité věci. Chození na záchod je jednou z těch nejdůležitějších věcí. Bez toho vám dítě do školky vezmou jen stěží.

Zvednuté nožičky miminka se zadečkem zabaleným v plence

Je třeba myslet na to, že každé dítě se vyvíjí jinak. Některé je rychlejší, některé pomalejší. Mezní věková hranice, kdy už řeknete nočníku definitivní sbohem a dítko bude chodit na záchod samostatně, jsou 4 roky. V tomto věku by si už dítě mělo uvědomovat, že chození na záchod je poněkud intimní záležitost, u které je asistence dalších osob nežádoucí.

Kdy vyzkoušet záchod?

Vše záleží na tom, kdy dítě začalo chodit bez plenek. Pokud jste zvládli přechod z plen na nočník bez větších obtíží, začít se záchodem už nebude taková věda. Půjde spíše o zábavu, hlavně tedy pro děti. Je totiž snadnější přejít z nočníku na záchod, než z plenek na nočník. Hlavně z toho nedělejte žádnou vědu, většinou je to pro děti sranda a jde to skoro samo.

Bude vás napodobovat

To je známá věc, děti se snaží napodobovat dospělé. Tady je vysvětlení, proč přechod na nočník je těžší. Dítko vás s největší pravděpodobností nikdy nevidělo sedět na nočníku. Ale když jdete na záchod, tak vás pozoruje a pak vás přirozeně začne chtít napodobovat.

Stolička, prkénko

Pořiďte malou stoličku nebo bedničku pod nohy. Dítěti se bude lépe sedět, ale i slézat ze záchodu. I vy budete klidnější a navíc pokaždé nebudete muset za dítkem letět a na záchod ho vysazovat. A nezapomeňte koupit malé záchodové prkýnko, které položíte na to velké. Zabráníte tak strachu ze záchodu, kterým občas děti trpí. Mají nepříjemný pocit, že propadnou dolů.

Demonstrace na hračkách

Záchod je pro dítko opravdu novinka, takže z něj strach může mít. Jako ochránce si s sebou na záchod často přibírají plyšáka nebo jinou oblíbenou hračku. To je úplně v pořádku. Využijte plyšového medvěda, buď ho posaďte na záchod a předvádějte, jak čůrá a pak ho pochvalte, nebo dělejte, že se medvěd dívá, jak dítě sedí na záchodě jako mamka nebo taťka.

Strašidelné splachování

Některé děti děsí splachování záchodu nebo ta hrozná černá díra, která ho taky může stáhnout dolů jako všechno ostatní. Pokud se dítko splachování bojí, nechte ho, ať s vámi tahá za splachovač nebo to na čas vezměte za něj. Je zbytečné ho strašit, pak by nemuselo chtít na záchod vůbec. A co bezchybné utírání zadečku? Pro děti je to celkem náročná věc. Ani některé pětileté či šestileté děti to nezvládnou dokonale. Chce to jen čas a trpělivost, každý se to naučil.

Dítě - kdy na nočník?

Bezplenková metoda - vážně to jde bez plenek?

Noční pomočování u dětí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies