Když dítě nechce do školky

Určitě jste to ve svém okolí už zažili. Vchod do školky, ječící a vzpouzející se dítě, vynervovaná matka, která musí do práce s vědomím, že opouští dítě v takovém stavu. Má tahle situace nějaké bezbolestné řešení?

Místnost plná hraček pro děti

Spolupráce

Jestliže výše popsanou situaci znáte na vlastní kůži, zažíváte vy i dítě každé ráno velký stres. Požádejte o pomoc učitelku, kterou má vaše dítě rádo a která má k němu taky pěkný vztah, aby se ho ujala a dala mu najevo svůj zájem a navázala s ním „spojenectví“, aby tak dítě po vašem odchodu našlo útočiště a pevný bod, který vás nahradí. Můžete to komentovat slovy: „Já teď musím pryč, ale paní učitelka Maruška tu s tebou zůstane a já se pro tebe po obědě/spinkání vrátím.“

Co když se mu nechce jen občas?

I to se může stát. Dítko chodí do školky sice rádo, ale občas po ránu fňuká a nechce se mu do ní jít. V takovém případě u menších dětí (do čtyř let) občas dovolte, aby opravdu zůstaly doma (samozřejmě máte-li zajištěné hlídání).

Příprava na školku

• Dítě rozhodně školkou nestrašte. Naopak je dobré se s ní seznámit co nejvíc, a to třeba při zápisu nebo dnech otevřených dveří. Taky doma můžete vyzkoušet hru „na školku“.

• Už s předstihem je nutné upravit denní režim dětí tak, aby neměly ráno problém se vstáváním a stihly se připravit bez spěchu. Osvědčují se přesýpací hodiny – děti samy vidí, kolik času jim na jakou činnost ještě zbývá.

• Dítě by mělo být úměrně svému věku samostatné. Mělo by zvládnout dojít si na záchod, pít z hrníčku, obléknout se.

Rituály

Samozřejmě každé dítě potřebuje svůj čas, aby si zvyklo. Po ránu s ním maminka může ve třídě chvilku zůstat, ale pak by měla bez zbytečného otálení odejít. Je dobré vytvořit si při loučení rituál – třeba obejmutí nebo pusu a zamávání z okna školky.

Dítě vycítí nejistotu

Chování rodičů má velký vliv na úspěšné zapojení dítěte do školky. Vnitřně nejistá matka přenáší svou nejistotu i na dítě, které ji samozřejmě vycítí. Někdy proto pomůže, když dítě do školky doprovodí třeba tatínek nebo jiný člen rodiny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies