Když je kojení bolestivé

Kojící ženy se často potýkají s bolestivými bradavkami a trhlinkami, které mohou přerůst až v infekci. Příčinou těchto obtíží bývá nesprávná technika kojení, chybné přiložení dítěte k prsu nebo nesprávné sání.

Žena kojící své dítě

Ragády – bolestivé a popraskané bradavky

Nejčastějším problémem při kojení jsou bolestivé a popraskané bradavky, tzv. ragády. Příčinou je obvykle špatná technika kojení. Fatální chybou je, když matka prs od dítěte odtahuje, zřejmě ze strachu, aby se mu špatně nedýchalo. Správné kojení přitom naopak vyžaduje, aby se nos i brada dítěte dotýkaly prsu! Odtažením prsu zbytečně vysunujete a namáháte bradavku, neboť nutíte dítě tahat mléko z bradavky a ne z celého prsu. Nenabízejte tedy dítěti jen bradavku, dovolte mu ústy obejmout i větší část dvorce. Na konci kojení zasuňte za vnitřní koutek úst dítěte svůj malíček, dítě se tak prsu samo instinktivně pustí.

Kojení a léčba bolavých bradavek

Ačkoliv bolavé bradavky vznikají špatnou technikou kojení, samotné kojení (je-li správně prováděno) nemoc prsu zkracuje. Začněte vždy kojit z méně postižené bradavky. Pokud vám bolest znemožňuje kojit úplně, dejte si pauzu a mléko odstříkávejte do lahví. Hojení bradavky urychluje potírání mateřským mlékem a speciálními mastičkami. Nechávejte svá ňadra co nejčastěji na vzduchu.

Jak předejít bolestivým prsům

Prevencí bolavých bradavek je správná technika kojení, časté střídání poloh při kojení, vhodná podprsenka. Jsou-li prsa příliš nalitá a bolí, před kojením trochu mléka odstříkejte. Nepoužívejte plastikové, ale bavlněné vložky do podprsenky, která by neměla být těsná. Vyhýbejte se těžkým pracím a často odpočívejte. Při mytí prsou nepoužívejte žádné mýdlo ani přípravky s alkoholem. Preventivně můžete prsa ošetřovat lanolinem, který je pro dítě bezpečný.

Při infekci přerušte kojení

Pokud bolest prsou přetrvává a bradavky jsou zarudlé, svědí a pálí, z malého problému se stal velký – kvasinková infekce. Kojením kvasinky předáváte svému dítěti – poznáte to podle bílých flíčků na vnitřní straně úst – tzv. soor. Přerušte kojení a mazejte postižená místa protiplísňovou mastí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies