Když rodiče na své děti nestačí

Nezvládáte svého potomka? Lže, odmlouvá, chodí za školu? Zdánlivě nepochopitelné chování má vždy nějaký důvod. Zjistěte, kdy můžete situaci vyřešit sami a kdy pomůže už jen dětský psycholog.
Dítě s rukama za hlavou

Trpí vaše dítě poruchou chování?

Rodiče si nejčastěji stěžují na to, že jejich děti lžou nebo si vymýšlí. Občas lže každé dítě. Někdy také vzpomínky zaměňuje za fantazijní představy – děti jsou fixovány na přítomnost a minulost si vždy nevybavují přesně. Dítě si může vymýšlet různé příběhy, jako by je skutečně prožilo – tento typ lží se projevuje u dětí deprimovaných, kteří jsou šťastní právě ve svých fantaziích. V ani jednom z těchto případů se ale nejedná o poruchu chování! Pokud však vaše dítě ubližuje druhým dětem, chodí za školu, utíká z domova, je agresivní, egoistické, svým lhaním záměrně způsobuje druhým bolest nebo dokonce krade, o poruchu chování se už skutečně jednat může.

Příčiny problémového chování

Rodinné vztahy

Nejčastější příčinou „nezvladatelnosti“ dítěte je jeho sociální prostředí. Hádky mezi rodiči, přehnané zákazy, nedostatek citových projevů ze strany rodičů, alkoholismus, kriminalita apod. – to vše má na osobnost dítěte negativní vliv. Kořenem potíží ale může být i chudoba v rodině nebo naopak životní nadstandard, kdy jsou ale rodiče na své dítě přehnaně přísní.

Dítě terčem posměchu

Pokud dítě trpí nějakou tělesnou, např. smyslovou vadou, tělesným postižením, zdravotními potíži (epilepsie) nebo výraznými anomáliemi ve vzhledu (např. rozštěp rtu), může trpět nedostatkem sebedůvěry. I v takových případech se často vytváří nežádoucí projevy chování.

Způsob výchovy

Kapitola sama o sobě. Pokud dítě za prohřešky jen trestáme aniž bychom se snažili příčiny jeho chování pochopit, situace se jen těžko zlepší. Dítě nabude dojmu, že ho vlastně vůbec nezajímáte – hájíte pouze vlastní stanovisko. Pokuste se vždy své dítě vyslechnout a najít kompromis! Také pokud mu něco zakazujete, vysvětlete proč. Např.: „Nechci abyste ses pral, protože mám strach, že by se ti něco mohlo stát.“

 

Velmi častou příčinou chování nezvladatelného dítěte je, že mu rodiče nevěnují dostatek času. Svým projevem se snaží upoutat jejich pozornost.

Další možné příčiny

Časté jsou také různé skryté potíže jako je například šikana nebo pohlavní zneužívání. Na vině může být i hyperaktivita.

Najděte řešení

Někdy pomůže v klidu si se svým dítětem promluvit a zeptat se, co jej trápí. Vyhněte se hádkám a křiku. Chcete-li opravdu sjednat nápravu, jednejte s dítětem jako sobě rovným! Neposuzujte, ale snažte se pochopit! Pokud potomek odmítá spolupracovat, je nasnadě využít pomoci dětského psychologa.

Související články

Vysvědčení – důvod k obavám?

Šikanu děti často nepřiznají

Záškoláctví

Chůva v akci


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies