Koenzym Q10 - zdroj energie pro buňky

Koenzym Q10 je látka blízká vitamínům. Je nepostradatelný pro energetické hospodaření všech buněk. Bez koenzymu se zpomalí přenos energie. Je vhodné jeho pravidelné doplňování. Koenzym Q10 dodává energii pro pravidelnou činnost srdce.
Portrét staré ženy
Antioxidant, zdroj energie pro buňky, katalyzátor biochemických reakcí. Koenzym Q 10 je látka blízká vitamínům. Zvyšuje fyzickou i psychickou kondici, zpomaluje proces stárnutí a přechází nádorům, dodává energii srdečnímu svalu, výrazně zkracuje dobu rekonvalescence.

Účínky:

1) Zdravé cévy a srdce

Tento koenzym je účinný v případech městnaného srdečního selhávání, vysokého krevního tlaku, angíny pectoric, kardiomyopatie, prolapsu mitrální chlopně a regeneraci po operaci by-passu. Srdce využívá tukky jako primární zdroj své energie. Koenzym Q 10 je potřebný pro metabolismus mastných kyselin v mitochondriích. Získávaná energie je srdcem využívána pro činnost srdeční pumpy, která zajišťuje cirkulaci krve cévami.

2) Antioxidant

Antioxidační účinky koenzymu Q10 se zaměřují na tělesné tuky např. v buněčných membránách, tryglyceridy v krvi, cholesterol, mastné kyseliny, tukové tkáně mozku a nervového systému.

3) Sportovní výživa

Studie prokázaly, že dodávání koenzymu Q10 zvyšuje tréninkovou kapacitu a transport kyslíku u lidí se sedavým zaměstnánímm. Jedna studietestovala mladé muže se sedavým zaměstnáním při suplementaci 60 mg koenzymu denně a zaznamenala zlepšení o 3-12% za 4 týdny. Vhodné dávky budou u různých sportů rozličné, vzhledem k faktu, že aerobní cvičení zvyšuje tvorbu škodlivých volných radikálů.

4) Kontrola váhy

Koenzym Q10 urychluje přeměnu uloženého tuku na ATP, což umožňuje jeho spalování na energii. Koenzym může být nápomocem při redukci váhy, zejména v kombinaci s aerobním cvičením.

Koenzym Q 10 jako elixír mládí

Koenzym Q 10 odstraňuje pocity únavy, zlepšuje kondici, navozuje pocit síly a zdraví. Chrání organismus před vlivem volných radikálů a působí jako posilovač obranyschopnosti. Koenzym Q 10 zkrátka působí jako elixír mládí a proto je také častou složkou přípravků proti stárnutí.

Koenzym Q 10 proti stárnutí pleti

V průběhu života se množství koenzymu Q 10 v těle snižuje, buňky ztrácejí vitalitu a na kůži dochází k viditelným projevům stárnutí – vráskám. Krémy s obsahem koenzymu Q 10 stimulují přirozený proces obnovy buněk a vrací pleti pružnost a vitalitu.

Vhodné aplikace:

  • Onemocnění srdce a cév
  • Vysoký krevní tlak (hypertenze)
  • Angína pectoris
  • Kardiomyopatie
  • Srdeční arytmie
  • Únava
  • Nadváha
  • Sportovní výživa
  • Ochrana pře působením volných radikálů

Typické dávky:

30-200 mg denně

Kontraindikace/lékové interakce:

Vysoké dávky mohou snižovat účinek warfarinu (léku na ředění krve). Pokud užíváte warfarin, neužívejte koenzym Q10 bez dohledu llékaře. Též konzultujte s lékařem, pokud jste koenzym Q10 užívaly pře warfarine.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies