Kombucha neboli čajová houba

Kombucha je houba (kultura),která je založena na vzájemné symbióze kvasinek a bakterií. Pití kombuchového čaje má významný vliv na blahodárné účinky pro celý lidský organismus.
Skleněný šálek čaje

Kombucha neboli čajová houba

Kombucha byla známa už v dynastii Tsin 221 let před našim letopočtem. Nápoj připravený z této organické houby (nejčastěji čaj) má skutečně blahodárné účinky pro lidský organismus. Kombucha je starodávný domácí prostředek, který je používaný stále častěji také v ostatních zemích.

Co je kombucha

Kombucha je symbiózní kultura kvasinek a bakterií, v největší míře kombuchu tvoří Schizosaccharomyces pombe (kvasinka) a Acetobacter xylinum (bakterie). V menším množství jsou zde zastoupeny i Bacterium xylonoides a Bacterium gluconicum a ve stopových množstvích ještě jiné bakterie a kvasinky. Každá houba má trochu jiné složení, které se mění s podmínkami. Kombuchu také tvoří celulóza, vytvořená octovými bakteriemi (Acetobacter xylinum), vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, L-kyselina mléčná, kyselina octová, kyselina limonová, cukr, alkohol a kysličník uhličitý.

Prokázáné účinky kombuchy

●zvyšuje imunitu organismu
●čistí tělo od jedovatých látek
●má antibiotický efekt
●působí proti rakovině
●reguluje trávení, podporuje látkovou výměnu, příznivě působí na střevní mikroflóru
● působí proti dně, hemeroidům, vápenatění žil, kloubovému revmatismu, artróze, artritidě, trombóze, skleróze multiplex, kožním onemocněním, plísním
●při regulaci krevního tlaku, oslabení vaziva, při regulaci menstruace, při podráždění žaludeční sliznice, při regeneraci buněčných stěn, obecně proti nemocím pokročilého věku.

Rozmnožování kombuchy

Kombucha má velkou vitalitu. Má velmi rychlou regenerační schopnost. Přirozeně se rozmnožuje tak, že se rozrůstá do několika vrstev, přičemž vždy na povrchu je houba nejmladší a vespod nejstarší. Starou houbu je třeba vyhodit (poznáme podle tmavě hnědého zbarvení). Délka života houby , je asi 2-3 měsíce. Po této době je třeba starou vrstvu odstranit, jinak by kazila chuť nápoje a brzdila růst celé kultury.

3 způsoby rozmnožování kombuchy

●oddělením vrstev
●odříznutím kusu houby (v průměru by měla houba mít minimálně 6 – 7 centimetrů)
●vytvořením nové vrstvy, která se začne tvořit na povrchu kombuchového nápoje. Nová vrstva houby se začne tvořit už druhý den, pokud umístíme sklenici na teplé místo. Za týden je nová houba připravená k použití.

Příprava čaje z kombuchy

Kombuchový čaj lze připravovat z čaje černého i zeleného. V poslední době se víc používá čaj zelený, u kterého byli prokázány vzácné léčivé účinky. 1 litr studené vody nalijeme do hrnce, přidáme 70 g. bílého cukru a pomalu vaříme. Mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí. Pokud už voda začne vařit, hrnec odstavíme a přidáme 1 – 2 lžičky černého nebo zeleného čaje (1 čajový sáček) a necháme vyluhovat. Čaj přecedíme přes sítko, případně vyndáme čajový sáček, necháme trochu zchladnout. Poté přelijeme do kvasné nádoby a nalijeme do čaje 100 mililitrů připraveného kombuchového nápoje a nakonec přidáme kombuchu. Otvor kvasné nádoby přikryjeme gázou, lněným plátnem nebo dětskou plenkou a pomocí gumičky upevníme tak, aby se do kvasné nádoby nemohl dostat žádný hmyz. Kvasnou nádobu postavíme na klidné, teplé místo. Důležitý je čerstvý vzduch a teplo. Světlo není potřebné. Prudké sluneční světlo škodí. Necháme stát asi 8 - 10 dní. Čistýma rukama vyndáme houbu z kvasné nádoby, a poté nalijeme hotový nápoj do lahví. Usazeninu necháme v kvasné nádobě, ale přibližně jednou za 4 týdny ji vylijeme a nádobu vypláchneme horkou vodou. Houbu opatrně propláchneme pod tekoucí studenou vodou a znovu vložíme do kvasné nádoby. Asi 10 % hotového nápoje musí zůstat v kvasné nádobě na okyselení nové dávky čaje, pokud umýváme i kvasnou nádobu, nalijeme toto množství nazpět do umyté kvasné nádoby. Nevypijete-li všechen nápoj najednou, uložte láhve s hotovým nápojem na chladném místě.

Chuť kombuchy lze přirovnat k chuti vinného střiku či sektu. Doporučujeme pít ráno 2 dcl nalačno a přes den v neomezeném množství, ale vždy před jídlem! Kombucha nemá žádné vedlejší účinky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies