Komonice lékařská - tajemství likérů

Komonice lékařská (Melilotus officinalis) je léčivá bylinka, která se používá převážně při léčbě nespavosti a při zvýšeném krevním tlaku. Bylina se také používá jako dochucovadlo bylinných likérů a některých druhů sýrů a piva.

Léčivá bylina zvaná komonice lékařská

Komonice lékařská – Melilotus officinalis

Komonice lékařská je léčivá bylina , která se také používá jako dochucovadlo hořkých bylinných likérů a některých druhů sýrů a piva.

Lidové názvy

Komonici lékařské se také říká královský jetel.

Sběr a sušení komonice lékařské

U komonice lékařské sbíráme kvetoucí nať. Sbíráme od června do září a sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 40°C.

Účinné látky

Komonice lékařská obsahuje alkaloidy kumarin (asi 0,9%), melilotin (asi 0,2%), melilotosid, dále alantoin, organické kyseliny, třísloviny, glykosidy, flavonoidy, cholin, slizy a fytoncidy.

Použití komonice lékařské

Komonice lékařská pomáhá při chronickém bronchiálním kataru, vysokém krevním tlaku, při střevní kolice i jako prostředek proti nespavosti. Používá se také do mastí a obkladů, kde se využívá jejich protizánětlivých účinků.

Čaj z komonice lékařské

1 čajovou lžičku sušené nati komonice zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Necháme vyluhovat a poté pijeme 2x až 3x denně.

Vzhledem k přítomnosti kumarínu obsaženého v komonici, může ve větších dávkách nebo při dlouhodobém užívání působit bolesti hlavy, spavost, závratě až ochrnutí! Drogu by zásadně neměli užívat lidé trpící poruchami krevní srážlivosti!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies