Kontryhel obecný

Kontryhel obecný (Alchemila vulgaris) je léčivá bylinka, které starověcí alchymisté připisovali zázračnou moc. Kontryhel často používáme k vyplachování špatně se hojících ran a očních zánětů.

Modré oko dítěte

Kontryhel obecný – Alchemila vulgaris

Starověcí alchymisté připisovali kontryhelu obecnému velkou léčivou moc. Na dně jejích nálevkovitých listů se dlouho drží kapky rosy. Alchymisté jej sbírali a používali při hledání kamene mudrců.

 

Lidové názvy

Kontryhelu obecnému se také říká husí nožka, husí drápky, rosička, polní muškát, pláštíček Panny Marie, kondolík, stříbrník, alchemilka, arcisléz, bylina alchymistů, divý muškát, husí šlapka, hvězdoš, kloboučky, kontrhal, lví stopa, lví noha, nebeská rosa, perlová bylina.

 

 

Sběr a sušení

Kontryhelovou nať (Alchemillae herba) sbíráme v době květu od srpna do září. Nať sušíme na stinném místě v tenkých vrstvách při umělé teplotě do 35°C.

 

 

Účinné látky

Kontryhel obsahuje třísloviny, silice, hořčiny, glykosidy, vitamin C a jiné látky.

 

 

Použití

Kontryhel se používá při průjmech a onemocněních zažívacího traktu. Používá se k obkladům, vymývání a koupelím špatně se hojících ran a zanedbaných vředů, očních zánětech, k výplachům při onemocnění dutiny ústní.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies