Historie kopru
Kopr je bylina rostoucí ve žlutých květech a je vysoká až 75 cm. Už v Novém zákoně se doporučovala na bolení hlavy a rozšiřování cév. Římští gladiátoři si před zápasem natírali koprem ruce a nohy pro posílení svalů. Koprem se později posilovali i atleti. Podle pověr tato rostlinka dokonce zaháněla démony.
Kopr v kuchyni
Kopr se využívá do polévek, omáček, bramborových salátů, pomazánek apod. Lidé jsou zvyklí využívat v kuchyni jen jeho květy a listy, ale stejně výborná jsou koprová semínka.
Kopr a jeho léčivé účinky
- kopr podporuje tvorbu mléka u kojících matek
- podporuje tvorbu žaludečních šťáv
- tiší kašel
Koprová semena a její léčivé účinky
Semínka kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek.
- koupel s koprovými semeny posiluje nehty
- žvýkáním koprových semen budete mít sladší dech
- koprová semena pomáhají také při špatném trávení, nadýmání, škytavce, žaludečních křečích, nespavosti a kolice
Diskuze