Kornatské ostrovy - Kornati

Kornatské ostrovy, lze zařadit jako jeden z divů Chorvatska. Je to nejhustší souostroví na Jadranu - 147 ostrovů, ostrůvků a útesů je rozloženo na ploše cca 300 kilometrů čtverečních.

Národní park Kornati

Kornati – labyrint z vody a skal

Kornati je skupina drobných ostrovů a útesů v jižní části Severodalmatských ostrovů, ve vnějším pásu mezi ostrovy Dugi otok a Žirje. Jméno dostaly podle Kornatu, největšího ostrova souostroví (32,6 km2). Legenda říká, že Kornati jsou hromadou bílých skal, které do moře hodil Bůh. Když se pak za sebou otočil, nadšeně se usmíval – byl totiž se svým výsledkem nadmíru spokojen.

Oblíbené výletní místo

Kornatské ostrovy jsou velmi oblíbeným cílem mnoha turistů, kteří zamíří na Jadran. Kornatské ostrovy pro naprostý nedostatek pitné vody neposkytují možnost stálého osídlení.

Tipy na rodinný výlet

Národní park Kornati

Národní park Kornati zaujímá plochu 223 km2 souše a vodní hladiny, tedy převážnou část Kornatských ostrovů (bez ostrovní skupiny kolem ostrovů Žut a Sit). Pro pobyt a pohyb v národním parku Kornati platí zvláštní předpisy.

Ráj pro jachtaře, potápěče i rybáře

Kornatské ostrovy jsou rájem pro jachtaře. Jsou zde dvě jachtařské základny - na ostrově Piškera a Žut, v obou základnách se provádí také výuka.Vody kolem Kornatů prosluly jako bohatá loviště ryb, hlavonožců a jiných mořských živočichů. Pro potápěče je určená vyhlášená potápěčská lokalita u ostrova Rašip.

Mariánský kostelík Panny Marie z Taracu

Zajímavou slavností na kornatských ostrovech je procesí na loďkách a člunech k Panně Marii z Taracu. Tento mariánský kostelík stojí v podtarackém zálivu na ostrově Kornat, na jeho jihozápadním pobřeží. Obyvatelé Murteru, ale i jiných ostrovů, sem po staletí směřují vždy 1. července na svých lodích a člunech na pouť k P. Marii z Taracu, aby ji poprosili o požehnání.

Robinsonské pobyty v Kornati

Na Kornatských ostrovech se pořádají i takzvané robinsonské pobyty. Nadšení robinsoni stráví dohodnutou dobu na určitém pustém ostrově, jsou vybaveni motorovým člunem, potravinami a vodou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies