Kosmetika, která může uškodit – 1.díl

Nesprávně zvolená kosmetika může vyvolat u citlivějších jedinců alergie, ekzémy , výražky. Zapříčinit může i vážná onemocnění. Je to zejména proto, že obsahuje nebezpečné chemikálie. Přečtěte si více o tom, jaké nebezpečné chemikálie může kosmetika obsahovat.

Ženská tvář

Aluminium v parfémovaných deodorantech a antiperspirantech

Parfémované deodoranty obsahující  aluminium byly donedávna podezřívány z toho, že  patří mezi rizikové faktory pro vznik rakoviny prsu.To ovšem vědci nepotvrdili. I tak lékaři nedoporučují časté používání těchto přípravků, vhodnější je zvolit přípravek neobsahující aluminium.

Formaldehyd v lacích na nehty

Formaldehyd je bezbarvý, štiplavý plyn, který bývá součástí některých laků na nehty. V malém množství může způsobit bolest hlavy a nebo zánět nosní sliznice. Při jeho vyšší koncentraci může být průvodcem mnoha respiračních problémů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (zkratka IARC) jej klasifikovala jako pravděpodobný karcinogen. Pokud lak na nehty obsahuje více než 0,05% formaldehydu, musí být na něm uveřejněno varování.

Toulen v lacích na nehty

Toulen je čirá, ve vodě nerozpustná těkavá kapalina, která bývá v malém množství obsažena v některých lacích na nehty jako rozpouštědlo. Pokud je toulen vdechován po delší dobu, může způsobit nenávratné poškození mozku.

Butoxyethanol v barvách na vlasy

Butoxyethanol je éterem glykolu. Setkat se s ním můžeme v některých barvách na vlasy, citlivější jedinci se mohou po použití takové barvy potýkat s nepříjemnou alergickou reakcí, nejčastěji v podobě kontaktního ekzému. Ještě nedávno se spekulovalo o tom, že Butoxyethanol může způsobit u žen rakovinu močového měchýře. To ale evropská unie vyvrátila. Tato látka není škodlivá, pokud se ve vlasových přípravcích nevyskytuje v koncentraci vyšší než 10%.

Sodium lauryl sulfát v zubních pastách, tekutých mýdlech a šampónech

Sodium lauryl sulfát je zahušťovadlo, jehož funkcí je tvořit pěnu. Používá se při výrobě některých zubních past, tekutých mýdel a šampónů. Citlivější jedinci mohou po koupání zpozorovat na svém těle svědění, pálení očí  a nebo častou tvorbu aftů.

Kosmetika, která může uškodit - 3.díl

Kosmetika, která může uškodit - 2.díl

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies