Kosmetika, která může uškodit – 2.díl

Kosmetika může obsahovat sodium laureth sulfate, acrylamidy, hydroxykyseliny alfa (AHA) a beta (BHA), bisabol, linomen a parabely, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Přečtěte si o nich více.

Žena s kosmetickým štětcem na tváři

Acrylamide obsažený v krémech způsobuje rakovinu prsní žlázy

Chemikálii zvanou Acrylamide nejčastěji nalezneme v krémech na obličej. Vědci se domnívají, že způsobuje rakovinu prsní žlázy. V současné době probíhají rozsáhlé výzkumy, které tuto informaci potvrdí a nebo vyvrátí. Krémy mohou obsahovat také další nebezpečné chemikálie, jako jsou například hydroxykyseliny alfa (AHA) a beta (BHA), které zvyšují propustnost kůže.

Hydrokiselina alfa (AHA) a hydrokyselina beta (BHA)

Tyto přísady stírají ochranný povrch pokožky, který pomáhá absorbovat ultrafialové záření ze slunce. Kromě zvýšeného rizika spálení tyto kyseliny zvyšují riziko nebezpečné rakoviny kůže - zhoubného melanomu.

Bisabol, linomen a parabely v krémech na obličej

Krémy na obličej mohou obsahovat také bisabol, linomen a nebo parabely. Bisabol sloupává svrchní vrstvu pokožku a podporuje propustnost pleti, čímž zvyšuje vstřebávání chemikálií. Často se stává, že tato látka není uvedena v seznamu použitých chemikálií na etiketě daného krému.

Linomen se používá jako běžná složka v omlazujících kosmetických přípravcích. Málokdo ovšem ví, že se tato látka také hojně používá jako rozpouštědlo pro odstraňování oleje ze strojních součástí či jako odstraňovač nátěrů. Linomen dráždí kůži a dýchací cesty, je to karcinogen.

Parabely slouží jako konzervační činidla. U citlivějších osob mohou vyvolat nepříjemnou alergickou reakci. Různé studie také dokazují, že mohou způsobit rakovinu (parabely rozvracejí endokrinní systém).

Sodium laureth sulfate obsahuje až 90% kosmetických přípravků

Sodium laureth sulfate se nachází přibližně v 90% kosmetických produktů. Vysušuje pleť a způsobuje její předčasné stárnutí, také usnadňuje ostatním chemikáliím přístup do těla.

V příštím díle našeho seriálu si povíme více o propylene glycolu, minerálních olejích, parafínech, xylenovém pyžmu, kolagenu, freonech, alkoholu, dioxinu a phenol carbolic acidech, se kterými se můžeme setkat v „nebezpečných" kosmetických přípravcích.

Kosmetika, která může uškodit - 3.díl
Kosmetika, která může uškodit - 1.díl

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies