Kosmetika, která může uškodit – 3.díl

V dnešním posledním díle našeho seriálu si povíme více o propylene glycolu, minerálních olejích, parafínech, xylenovém pyžmu, kolagenu, freonech, alkoholu, dioxinu a phenol carbolic acidech, se kterými se můžeme setkat v „nebezpečných“ kosmetických přípravcích.

Žena s bublinami kolem sebe

Propylene glycol se používá jako zvlhčovač pleti

Propylene glycol se používá jako zvlhčovač pleti. Způsobuje dermatitidu a vyrážky. Spekuluje se také o tom, že způsobuje problémy s játry a ledvinami.

Dioxane způsobuje rakovinu

Dioxane patří mezi další nebezpečnou chemikálii, která se používá v kosmetických přípravcích. Na etiketách se můžeme setkat také s chemikáliemi polysorbate a nebo laurent, které jsou kontaminovány vysoce těkavým 1,4- dioxinem. Ten se velmi dobře vstřebává do kůže. Jeho karcinogenost byla poprvé prokázána v roce 1965.

Minerální oleje, parafíny a petrolatum

Minerální oleje, parafíny a petrolatum jsou chemikálie vzniklé z ropy, jenž ucpávají póry a znemožňují pleti odplavovat toxiny. Mohou zpomalit rozvoj buněk a způsobit předčasné stárnutí. Spekuluje se také o tom, že způsobují rakovinu.

Phenol carbolic acid v tělových mlécích a krémech

Phenol carbolic acid se běžně nachází v tělových mlécích a krémech. Tato látka může způsobit kolaps oběhového systému, koma, paralýzu a v ojedinělých případech i smrt.

Xylenové pižmo ovlivňuje reprodukci

Xylenové pižmo je syntetické pižmo, používá se jako aromatická látka v kosmetice. Najdeme jej také v čistících prostředcích, textilních změkčovadlech a v osvěžovačích vzduchu. Tato látka se ukládá v organismu, může negativně ovlivnit reprodukci.

Kolagen nedovolí pokožce dýchat

Kolagen je protein, který se vyrábí ze zvířecích kůží a rozmělněných kuřecích pařátů. Kromě jeho využití v kosmetickém průmyslu hraje důležitou roli i při výrobě želatiny, klihu a obalů na potraviny. Do pokožky se nedokáže vstřebat a vytváří na ni vrstvu, která kůži nedovolí dýchat. Je obsažen ve většině přípravků pro péči o pleť.

Freony ovlivňují rozvoj rakoviny kůže

Freony jsou při výrobě kosmetiky používány jako hnací plyny ve sprejích. Důvodem je jejich negativní vliv na životní prostředí, zvyšují pronikání UV záření, čímž ovlivňují rozvoj rakoviny kůže a poškození očí. Při přímém působení na člověka nejsou zvlášť toxické, ovšem mohou dráždit dýchací cesty, oči a kůži.

Alkohol v ústních vodách mohou způsobit rakovinu ústní dutiny, jazyka a jícnu

Alkohol je bezbarvá prchlavá hořlavina, která se v kosmetickém průmyslu používá jako rozpouštědlo a nebo dezinfekce. Zejména v ústních vodách s vyšším jak 25% obsahem alkoholu se považuje za negativní činitel, jenž může způsobit rakovinu ústní dutiny, jazyka a jícnu.

Kosmetika, která může uškodit - 2.díl

Kosmetika, která může uškodit - 1.díl

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies