Kouřím - zhubnu?

Co mají společného kouření a obezita? Obojí přináší řadu závažných zdravotních problémů. Je možné nepřibrat, kouřím-li? Jak se zbavit závislosti na kouření a přitom si ji nekompenzovat jídlem?

Skleněný popelník plný nedopalků cigaret

Kouřím – zhubnu?

Mnoho lidí kouří s argumentem, že cigareta zahání chuť na jídlo. A když chtějí zhubnout, potýkají se s problémem, jestli při dietě mají cigaretu odložit, nebo ne. Co mají společného kouření a obezita? Jednoznačně přináší mnoho zdravotních problémů. Ale: většině lidem pohled na obézního člověka vadí víc, než kuřák.

Kouření a jídlo jako závislost

Závislí můžeme být nejen na alkoholu a drogách, ale také na nikotinu a jídle. Kouření je závislost, do které je lehké sklouznout. I ten, kdo nikdy nekouřil, bojuje mnohdy se společenskými konvencemi. Nevypadám divně, když cigaretu odmítnu? Stačí okusit, pak se nabídne nová příležitost a pak znovu a znovu.. Později už možná víte, že v dnešní době je moderní nekouřit, přesto si nemůžete pomoci. A jak je to s jídlem? Také ono přináší člověku pocity uspokojení. Čím více jíme jen to, co nám chutná, tím větší máme spotřebu. Aniž si to mnohdy uvědomujeme, spořádáme pytlík chipsů, nebo tabulku čokolády na posezení. A večer se objeví největší chutě.

Kouření, nebo obezita?

Co vadí víc? Obezitu jako zdravotní problém lidé více podceňují. Mnohem nebezpečnější jim připadá kouření. Ani jedno, ani druhé nelze podceňovat. V obou případech se jedná o závažný problém. O to horší, když se jedná o dvojitý problém. Pokud nejste však přímo obézní, nemusíte se bát rapidního růstu vaši váhy. Je nutné zařadit komplexní program na snižování hmotnosti. Změna se musí týkat nejen jídelníčku, ale také pohybové aktivity. V mnoha případech je ideální podpořit hubnutí zařazením léků zvyšujícím pocit sytosti nebo preparátů, které snižují chuť k jídlu. 

Změna životního stylu

Zhubnu, když budu kouřit? Jak je známo, kouření může přispět ke snížení hmotnosti. Potlačuje chuť k jídlu. Zvyšuje působení serotinu v mozku – poskytuje podobně příjemné pocity jako při jídle. Nikotin zpomaluje vyprazdňování žaludku, takže prodlužuje nasycení. Kouření zaměstnává hlavu i ruce. U kuřáku se však objevuje centrální ukládání tuku – a tedy nebezpečnější. Jestliže kouříte proto, abyste zhubli, není to nejlepší řešení. Neopodstatněný je také strach přestat kouřit kvůli obavě ze zvýšení hmotnosti. Pokud nedojde k celkové změně životního stylu, je možné, že přiberete 3 až 4 kilogramy, pak už se však váha nezvyšuje. Jídlo se ovšem nesmí stát kompenzací za cigaretu.

Kouření a jídlo

  • Pokud hodláte přestat kouřit, snažte se omezit příjem energie (zhruba o 1000 kJ denně).
  • Nezapomeňte na možnost náhradní nikotinové léčby (žvýkačky, náplasti, inhalátory).
  • Pomoc mohou i léky, které zvyšují pocit sytosti a zahánějí chuť na sladké. Je vhodné poradit se předem s lékařem.
  • Využijte odborné rady lékaře, který vám individuálně poradí.
  • Pokroky v hubnutí se většinou neobjeví hned, ale k cigaretě se nevracejte. Chce to trpělivost a výsledky se zanedlouho objeví!
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies