Kravské mléko vhodnou náhražkou toho mateřského?

Nejlepší mléko pro kojence je to mateřské, při jeho nedostatku je však použití kravského nevyhnutelné. Máte-li ale na výběr, náhražky z kravského mléka nepoužívejte vůbec nebo jen výjimečně.

Vystříknuté mléko

<!-- -->

Kravské mléko je pro kojence těžce stravitelné

Mateřské mléko obsahuje všechny důležité vitaminy a minerály, které jsou pro správný vývoj dítěte nezbytné. Podle posledních studií jich obsahuje několik stovek na rozdíl od náhražek z kravského mléka, jejichž složení obsahuje pouze několik desítek z nich. Kravské mléko obsahuje rovněž kasein, který je společně s lepkem odpovědný za alergické reakce na výrobky z mléka u dětí i dospělých.

Mateřské mléko se kojenci přizpůsobí

Zatímco kravské mléko má stále stejnou konzistenci, mateřské mléko se kojencům dokáže přizpůsobit nejen svou hustotou, ale i složením a výživnou hodnotou. Pokud má dítě potřebu pít častěji, mléko je trochu řidší a obsahuje méně tuku. Kojenec, který tak často pít nepotřebuje, naopak dostává výživnější mléko s vyšším obsahem tuku. Mateřské mléko se mění i s věkem dítěte, kojící matka se tedy nemusí obávat, že mléko rostoucímu dítěti nebude stačit.

Kravské mléko může ohrozit vývoj zažívacího ústrojí

Jelikož je trávicí ústrojí kojenců velice náchylné a citlivé na jiné potraviny než je mateřské mléko, kravské mléko může jeho vývoj ohrozit a do budoucna připravit potíže v podobě alergií. Do tří let věku dítěte by se měly výrobky z kravského mléka podávat co nejméně, do šestého měsíce věku vůbec. Půlročnímu kojenci stále plně stačí mateřské mléko, po ukončení šestého měsíce se může začít s příkrmy (zeleninové a ovocné přesnídávky).

Jako plnohodnotná náhražka mateřského mléka se to kravské využít nedá. Ačkoliv se podařilo vyrobit kojenecká mléka, která se mateřskému podobají, stále nedokážou pokrýt skutečnou potřebu dítěte. Není-li však vyhnutí, náhražky z kravského či kozího mléka jsou nezbytné a je potřeba vyhledat takový výrobek, který bude k zažívacímu ústrojí kojence co nejšetrnější.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies