Křečové žíly - varixy

Jasně viditelné žíly pod kůží, otoky nohou a pálení. Nejčastěji jsou postiženy dolní končetiny. Máte pocit, že se to týká i vás? Pak je nejvyšší čas začít s prevencí a zkusit si třeba i v práci trochu zacvičit.
Ženské nohy v pantoflích
Křečové žíly, nehezky prosvítající na dolních končetinách, bychom měli vnímat nejen jako nepříjemnou kosmetickou vadu, ale také jako onemocnění, které může vést k zánětům žil a v nejhorším případě také k trombóze dolních končetin.
Zpočátku mají lidé postižení onemocněním žil oteklé, těžké a bolavé nohy, posléze se objeví křeče do nohou (především v noci) a vinuté, jasně viditelné a rozšířené žíly pod kůží.

Křečové žíly - jak vznikají

Žíly dolních končetin vedou krev z nohou proti směru gravitace vzhůru do srdce. To je možné díky pumpování krve, které umožňuje pohyb svalů nohou při chůzi. Opačnému toku krve směrem dolů brání systém chlopní v žilách. Obtíže s nateklými nohami a křečovými žilami většinou vznikají kvůli nedostatečně pevné žilní stěně a poškození žilních chlopní.

Koho křečové žíly postihují

Křečovými žilami trpí častěji ženy, často ve spojitosti se zátěží v těhotenství nebo s hormonálními změnami.
Riziko těchto problémů se také zvyšuje s narůstajícím věkem, kdy postupně dochází k oslabení pevnosti a pružnosti žilních stěn. Důležitým rizikovým faktorem u těchto potíží je dědičnost. Zvýšená pravděpodobnost vzniku žilních problémů jsou obezita, dlouhé stání nebo sezení, pokládání nohou křížem, nošení těžkých břemen, příliš těsné kalhoty a stažený pásek, vysoká okolní teplota a také kouření.

Jak křečové žíly léčit?

Při těchto potížích se nejčastěji používají:
  • Kompresivní (stahovací) punčochy, které můžete zakoupit v každé lékárně. Punčochy svým stažením působí protitlakem na vnější strany žilních stěn, takže v době nošení zabraňují dalšímu rozšiřování žil.
  • K léčbě žilních problémů pacienti užívají i léky – tzv. venofarmaka, které posilují žilní stěnu a příznivě působí na její pružnost.
  • Další možností je chirurgická léčba, která umožňuje rozsáhlé křečové žíly operativně zcela odstranit (drobné žilky a metličky zmizí po napuštění speciálním roztokem).
  • Odstranění křečových žil laserem - léčba laserovou koagulací. Princip této moderní metody (Endovenous Laser Treatment – EVLT) spočívá v zavedení laserového vlákna přes kůži do velké safény a její následná koagulace. Podmínkou pro tento výkon je ultrazvukem prokázaný krevní návrat do velké safény při nedomykavosti chlopně mezi velkou safénou a hlubokou stehenní žilou. EVLT se provádí v místním znecitlivění anevyžaduje hospitalizaci ani pracovní neschopnost.

Křečové žíly a pohyb

Aktivní pohyb, při kterém napomáháme pumpování krve z dolních končetin, je pro prevenci žilních onemocnění jednoznačně důležitý – ideálními aktivitami jsou především plavání, cyklistika, chůze, aqua aerobik aj. Máte-li sklony ke vzniku těchto problémů, měli byste se vyvarovat větších tělesných otřesů, takže běh či lekce aerobiku s poskoky a výpady pro vás příliš vhodné nejsou.
Při každé příležitosti nezapomeňte dávat nohy do zvýšené polohy, která brání hromadění krve v dolních končetinách a omezíte tím vznik otoků.

Vhodné cviky pro prevenci žilních potíží:

Poloha v sedu či v lehu na zádech:
  • Kroužení kotníky oběma směry
  • Propínání a krčení prstů na nohou i celých nártů
  • Přitahování pokrčené nohy k hrudníku, propnutí, přinožení a výměna druhé nohy, několikrát opakujte

Úprava stravy při křečových žilách

Nutno stravu upravit tak, aby obsahovala dostatek vlákniny, vitamínů, citrínu. Nejlépe vyhovuje vegetariánská strava se zvýšenou konzumací pohanky, bobulovitého ovoce, citrusových plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, rýže, celozrnných těstovin, celozrnného chleba, ořechů i dýňových semínek.
Omezte rafinované sacharidy a vyhněte se konzervovaným a upravovaným potravinám, smaženým jídlům,tabáku, alkoholu a nadměrně nesolte.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies