Kulový blesk jako tichý zabiják

Kulový blesk je pro mnohé odborníky a vědce velkou záhadou. Má tak podivuhodné vlastnosti, že někteří se s jeho existencí nedokáží smiřit, jiným nedá spát.
Ohnivá koule

Tisíce lidí hlásí svědectví o setkání s kulovým bleskem. Nečekaně se objeví a hned je pryč. Někdy zmizí bez následků, jindy napáchá obrovské škody a dokáže i zabít.


Stále je nepochopitelné jakým způsobem kulové blesky vznikají. Někteří pokládají za příčinu elektromagnetické pole, které se vytváří mezi zemí a mraky bouřky, jiní se přiklánějí k hypotéze, že jde o vstup meteoritů do ovzduší. Existují však i teorie o inteligentních bytostech z jiné dimenze.

Charakteristika kulového blesku

Tvar kulového blesku

Většinou tvar přesné koule průměru několika centimetrů až decimetrů. Je schopný se deformovat při průchodu malými otvory.

Barva kulového blesku

Může být různého zbarvení od svítivě bílé, přes žlutou, oranžovou, červenou, modrou až fialovou.

Svítivost kulového blesku

Kulový blesk svítí jako 100 W žárovka.

Teplota kulového blesku

Vědci se na teplotě kulového blesku nedokáží shodnout. Ale jsou svědci, kteří hlásí roztavení skla, vypařování vody nebo popálení pokožky v blízkosti kulového blesku.

Zvuk kulového blesku

Kulový blesk je většinou bezhlučný. Někdy se objevují vrčivé nebo praskající zvuky, které připomínají malé elektrické výboje.

Hustota kulového blesku

Kulový blesk má hustotu přibližně stejnou jako vzduch.

Rychlost kulového blesku

Rychlost kulového blesku se odhaduje na 4 m/s.

Výskyt kulového blesku

Nejčastěji se kulový blesk vyskytuje za bouřky. Existují i případy, kdy lidé kulový blesk zpozorovali za bezmračného i slunečného počasí.

Zánik kulového blesku

Někdy kulový blesk zmizí tiše a hlavně poblíž elektrického vodiče nebo zásuvky. Jsou však hlášeny i případy, kdy došlo k explozi, která dokáže zničit celý byt nebo rodinný dům.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies