Kůň v roli léčitele

Věřte nebo ne, ale v dnešní době se dá léčit i pomocí koně. Hiporehabilitace je forma fyzioterapie, při které přenášením pohybu koňského hřbetu na lidské tělo dochází ke stimulaci centrálního nervového systému.

Hnědý kůň na louce

Oblasti hiporehabilitace

Hipoterapie

U hipoterapie dochází k nácviku pohybu vpřed, což způsobuje pohybové podněty koně. Hipoterapie je využívána u neurologických onemocnění, například roztroušená skleróza, dětská mozková obrna a degenerativní nervová onemocnění. Dále pomáhá u ortopedických onemocnění, jako je skolióza, svalová dysbalance nebo také u astmatu, kardiovaskulárních chorob a jiných.

Psychologické ježdění

Do terapie je zařazeno ježdění na koni, práce ve stáji a příprava koně pro ježdění (sedlání, čištění). Je vhodná pro lidi s psychiatrickým onemocněním, s poruchami chování, mentálním postižením, logopedickými vadami, hyperaktivitou nebo poruchami učení.

Ježdění handicapovaných lidí

Hiporehabilitace umožňuje lidem se zdravotními handicapy po ukončení klasické hipoterapie jezdecký výcvik.

Kdy na hipoterapii?

Hipoterapii předepisuje pacientům většinou pediatr, neurolog nebo ortoped domácího lékařství.

Jak dlouho hipoterapie trvá?

Léčebná jízda trvá kolem patnácti až dvaceti minut. Pacient by měl na hipoterapii docházet alespoň dvakrát týdně po dobu tří měsíců.

Fyzioterapeut

Hipoterapii provádí fyzioterapeut, který musí být speciálně vyškolený. Po konzultaci s lékařem určuje a kontroluje celý průběh terapie.

Vše záleží na koni

Každý kůň působí na člověka svým charakteristickým způsobem. Každý má jinak široký hřbet nebo rytmus kroku a podle toho se přiděluje jednotlivým pacientům. Je samozřejmé, že kůň musí být úplně zdravý, dobře voditelný a nelekavý.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies