Kvalitní spánek vs. zdravý duch

Říká se ve zdravém těle zdravý duch. Kolik je na tom pravdy a jaký vliv má spánek na zdraví lidského jedince?

Rodiče ležící s dítětem v posteli

 

Zdravý spánek - jak na to?

 

Spánkem strávíme přibližně třetinu svého života. A je jen na nás jak kvalitní si tuto část života vytvoříme. Na světě je mnoho obchodů, které lákají zájemce o zdravý spánek ke koupi těch nejlepších matrací anebo anatomických polštářů. Čemu napomáhá zdravý spánek a čím můžete přispět ke zlepšení jeho kvality vy sami?

 

Zdravý spánek

 

Lidské tělo se ve spánku regeneruje, snižuje se teplota těla, zpomaluje se dýchací proces a samozřejmě se náš mozek snaží zpracovat a uložit veškeré myšlenky a data, které jsme získali přes den. Je to vlastně takový proces třídění myšlenek, dat a zážitků a třídění probíhá také dle důležitosti. Proto některé informace zapomínáme. 

 

Spánek, který prospívá zdraví trvá u dospělého jedince 6 - 8 hodin. U dětí se doporučuje delší spánek. Mezi kladné stránky zdravého spánku patří zlepšování koncentrace a krevního oběhu, zlepšuje paměť, podporuje kreativitu, odstraňuje přemíru stresu a dle odborníků dokáže i prodloužit život. Proto se občas říká, že když se dobře vyspíte, cítíte se jako znovuzrozeni.

 

Co udělat pro zvýšení kvality našeho spánku?

 

Ze všeho nejdříve je nejlepší vybrat správnou (vám vyhovující) postel, kvalitní matraci a důležitou roli hraje také výběr lůžkovin. Dnes už si můžete vybírat z několika druhů. Jelikož je hodně lidí, kteří trpí různými alergiemi, jsou hodně poptávané antialergické výrobky. Nakonec si ale stejně nikdy nebudete sto procentně jistí, jestli vám polštář či něco jiného, co jste si koupili, bude vyhovovat. Takže pokud je v obchodě možnost tak si vše vyzkoušejte a raději si nechte poradit od odborníků.

 

Také se doporučuje nedávat do místností, kde spíme, květiny. Ano. Přes den pro nás vyrábějí kyslík, ale v noci nám ho naopak berou. Dále bychom neměli spát v přetopené místnosti. Ideální teplota pro spánek je kolem 18 °C. Ložnici bychom měli správně větrat a pokud je příliš vysoká vlhkost vzduchu, měli bychom ji snižovat pomocí pohlčovačů vlhkosti. Pro dobrý spánek byste měli uléhat do postele psychicky vyrovnaní. Proto odsuňte všechny problémy a starosti, hádky v rodině či nervozitu z prezentace v práci, která vás následující den čeká. Před usnutím myslete pouze na pozitivní věci a spíše přemýšlejte nad tím, co se vám během celého dne podařilo.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies