Kvalitní vztah – jak ho vybudovat?

Partnerský vztah není daný navěky. Jste to vy, kdo ho může buď rozvíjet, nebo zničit. Chce to zkrátka každodenní mravenčí práci a možná i změnit přístup k partnerovi. V jednotlivých krocích vám nastíníme, jak na vašem vztahu zapracovat. Nemusíte se ztotožnit se všemi body, ale za zkoušku určitě stojí.

Pár sedící na pohovce s hrnky v rukou

Buďte pozitivní!

V prvé řadě zapomeňte na rady z ženských časopisů, které vám tlučou do hlavy, co byste ve vztahu neměli dělat – zvednutým záchodovým prkýnkem počínaje a nevěrou konče. Mnohem efektivnější je pozitivní přístup. Zapojte do partnerského soužití humor a nadhled, chvalte, vytyčte si pozitivní perspektivu. Zatímco zákazy a příkazy nás omezují a ve vztahu se cítíme jako ve vězení, pozitivní snahy vnášejí do partnerského soužití kreativitu a přispívají ke komunikaci.

Vyzkoušejte

• Pečujte o sebe jako v začátcích vašeho vztahu. Jistě, partner vás vidí, když vstáváte k dítěti celá rozcuchaná, se zarudlýma očima, ale ani dítě/děti nejsou důvodem zcela rezignovat na svůj vzhled.

• Sex je ve vztahu důležitý, ale nezapomínejte ani na drobná gesta, jako pohlazení, polibek.

• Váš partner má problémy. Spíše než hlasitě proklamovanou lítost ocení vaši nenápadnou podporu. Nerozmazávejte jeho neúspěch, spíš nenápadně naplňte ledničku jeho oblíbeným pitím a instruujte děti, aby pomlčely o poznámce v žákovské a naopak ventilovaly jen dobré zprávy.

• I po letech vztahu se snažte svého partnera neustále překvapovat něčím novým: lístky do divadla, výletem, novým účesem… (partner by ho měl zaznamenat). Pochvalte mu kombinaci košile a kravaty, snažte se zaregistrovat i drobné změny a pochvalně se o nich vyjádřete.

• Idealizujte si svého partnera. Snažte se u něj objevit vlastnosti, které vám imponují. Psychologové potvrzují, že páry, v nichž si partner cení partnerky výš než sebe (a obráceně) patří k nejstabilnějším. Pokud sami sebe přesvědčíte, že má vlastnosti, které se vám líbí, bude se vám lépe chválit.

• Tak nějak se čeká, že partnera ve zlých dobách podržíme. Ale ještě důležitější je, jak budeme reagovat na jeho úspěch. Musíme mu dát šanci vypovídat se a zahrnout ho komplimenty. Asi nejhorší reakce je „Je sice fajn, žes tu zkoušku udělal/a, ale teď skoč do školky pro děti.“

• Nezanedbávejte ve vztahu humor a hravost. Měli byste si umět dělat legraci sami ze sebe (ale nezesměšňovat partnera), vymyslete si hravé přezdívky, nepříjemné události se snažte brát s nadhledem.

• Děkujte partnerovi i několikrát denně, ato i za zdánlivé maličkosti. Zvolte však správnou formulaci. „Dík za oběd, měl/a jsem strašný hlad“ vyzní úplně jinak než „Díky za oběd, jsi skvělý/á kuchař/ka“ (+ polibek nebo objetí). Při děkování zkrátka vypíchněte silnou stránku vašeho protějšku. Podle psychologů tento typ chování stmeluje vztahy víc než cokoli jiného.

Jste pár

Abyste dosáhli kýženého účinku, měl by se k vám váš partner chovat obdobným způsobem. Takže mu tento článek nenápadně podstrčte pod nos, protože vaše jednostranná snaha je sice chvályhodná, ale na kvalitní vztah musejí být dva

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies