Kyberšikana - novodobé úskalí Internetu

Psychické násilí bývá mnohdy horší než násilí fyzické a v době vyspělých komunikačních technologií se zneužívají i prostředky jako je mobil nebo Internet. Tzv. kyberšikana vám dokáže ze života udělat peklo.

Lišta internet

Násilí přes Internet

Kyberšikana je šikana využívající ke své činnosti mobilních telefonů nebo Internetu. Velmi rozšířeným příkladem je obtěžování prostřednictvím urážejících či útočných SMS, stále častější je ale také zakládání blogů napadajícíh určitou osobu, vystavování intimních fotografií na Internetu bez souhlasu jejich majitele a podobně.

Kdo páchá kyberšikanu – otřesné případy

Ti, kteří kyberšikanu páchají, obvykle touží po pomstě, snaží se léčit své mindráky, chtějí se cítit nadřazení. Mnohdy jde také bohužel jen o nejapný žert. Že ale může takový žert skončit i smrtí dokládá nedávný případ z amerického Missouri. Zdejší třináctiletá dívka Megan se přes Internet zamilovala do kluka, těsně před tím, než se měli konečně sejít, jí ale chlapec napsal: „Už se s tebou nechci kamarádit, slyšel jsem, že jsi odporná.“

Protože dívka trpěla už tak těžkými depresemi, neunesla to a oběsila se. Černou perlou na závěr je fakt, že při pátrání po totožnosti chlapce se zjistilo, že se za kluka vydávala padesátiletá žena Lori Drew, sousedka dívčiny rodiny a matka Meganiny kamarádky Sarah. O jejich psychických potížích věděla. Jako důvod svého počínání uvedla, že chtěla zjistit, proč se Megan přestala kamarádit s její dcerou. Žena byla obviněna z kyberšikany, která je v USA trestná.

Ještě otřesnější je případ polské dívenky napadené pěti spolužáky, kteří ji svlékli, předstírali, že ji znásilňují a celou scénku nahrávali na mobil. Poté ještě vyhrožovali, že nahrávku zveřejní na Internetu. Bohužel i tato dívka raději spáchala sebevraždu.

Kyberšikana a děti

Kyberšikana je zvláště nebezpečná pro děti, které snadno propadnou anonymnímu světu chatů a ještě snadněji uvěří lichotkám a podbízení uživatele, kterým ale klidně může být sexuální deviant nebo násilník. Hůře snáší vyhrožování a jejich psychika může značně utrpět.

Facebook, blogy a další místa pro šikanování

Velmi rozšířenou se v poslední době stává šikana využívající blogů. Napadat zde můžete svými komentáři jiné blogy nebo můžete vytvořit blog, na kterém ponižujete konkrétního jedince. Výjimečné nejsou ani blogy, které předstírají, že texty píše oběť šikany (např. falešné „oficiální stránky“ některé celebrity). Dalšími formami kyberšikany je zasílání obtěžujících e-mailů nebo zakládání skupiny na Facebooku s cílem ponižovat konkrétního člověka či lidi – příkladem je skupina „Hlášky učitelů jsou neuvěřitelný“ nebo „Móda některých učitelů je neuvěřitelná“ – cílem je napadat módu či slova učitelů, časté je zde také vyvěšování fotek učitelů v ponižujících situacích a o nic méně ponižující komentáře.

Ti, kteří kyberšikanu provozují, si mnohdy neuvědomují, jaké dopady to může mít nejen na oběti jejich šikany, ale i na ně samotné. Zakladatelka jedné ze skupin na Facebooku již dostala ředitelskou důtku, celá věc ale také může skončit u soudu.

Jak se bránit? Použije tzv. červené tlačítko

Pokud vás někdo šikanuje prostřednictvím SMS zpráv nebo Internetu, můžete se obrátit na policii. Chcete-li věc raději řešit anonymně, použijte tzv. červené tlačítko. Jedná se o volně stáhnutelný počítačový program, jehož prostřednictvím kontaktujete příslušné orgány o nelegálním obsahu na Internetu (dětská pornografie, šíření násilí, rasismus, kyberšikana a další).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies