Kýla

Kýla nemusí postiženému činit žádné potíže. Postupem času se však zvětšuje a může dojít k uskřinutí, při kterém už jde o život. Operace kýly je přitom díky laparoskopii mnohem jednodušší než dříve.
Obézní muž stojící u stromu
Kýla je vyklenutí pobřišnice. Vzniká tak, že část střeva vystoupí z břišní dutiny. Někdy jde bulka zatlačit zpět, jindy může docházet k jejímu zvětšování. Kýla se projevuje různě intenzivní bolestí, která se zvyšuje při námaze.

Příznaky kýly

  • vyklenutí v místě bolesti
  • pocit tlaku
  • bolesti stupňující se při námaze, kašli a stolici
  • poruchy střevní činnosti

Příčiny a druhy kýly

Kýla může být vrozená, pak se jedná o poruchu vývojovou. Je patrná ihned po narození a častěji jsou jí postiženi chlapci. Obvykle jde o kýlu v oblastí pupku a do dvou let může spontánně zaniknout. Kýla získaná během života je způsobena zvýšením nitroděložního tlaku, např. při fyzicky namáhavé práci, v jizvě po operaci, při nitrobřišních nádorech. Určitou roli hraje i vrozená nižší pružnost tkáně. Kýla se nejčastěji vyskytuje v tříslech, může však poklesnout až do stehenní části, objevit se v oblasti bránice i v jiné části břicha.

Léčba kýly

Pokud lékař usoudí, že bulka na břiše je opravdu kýla (může být také příznakem nádorového nebo jiného onemocnění), navrhne vám jediné možné řešení: operaci. Kýla se odstraňuje v celkové anestezii a cílem je vrátit obsah vyklenutou část zpět do dutiny břišní a zeslabené místo zpevnit. U tříselných a stehenních kýl je operaci možné provést laparoskopicky. Výhody laparoskopie jsou malé řezy v břišní stěně, menší pooperační bolest, lepší kosmetický efekt, menší riziko navrácení kýly, kratší doba pobytu v nemocnici a kratší celková doba pracovní neschopnosti.

Prevence kýly

Pravděpodobnost výskytu kýly se zvyšuje s věkem, s přybývajícími onemocněními a s mírou nesprávné životosprávy (obezita, kouření). Vyšší riziko výskytu kýly mají také muži s onemocněním prostaty, neboť při močení musí více napínat břišní svaly. Patříte-li do rizikové skupiny, snižte svou nadváhu, nekuřte, nepřehánějte to s fyzickou námahou a vyhněte se všemu, co pravděpodobnost výskytu kýly zvyšuje.

Nebezpečí kýly

I když kýla nemusí vždy člověku působit potíže, postupem času se zvětšuje. Největší nebezpečí spočívá v tom, že střevní klička v kýlním vaku uskřine a obsah střev může být transportován dále, což může vést k těžkým komplikacím. Hrozí odumření a proděravění uskřinutého střeva a zánět, při kterém už jde o život. Zbytečnému úmrtí pak může zabránit jen okamžitá operace. I když vám tedy kýla nepůsobí žádné problémy, je lepší dát si ji včas odstranit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies