Kypr, Afroditin ostrov

Afrodita, která se zrodila na tomto ostrově, si nemohla vybrat líp. Až 320 slunečných dnů v roce, tyrkysové moře, nádherné pláže a záplava nespočetných historických památek. Pouhé tři hodiny letu z Prahy je nadosah jedna z kolébek evropské civilizace, kterou by byl hřích nepoznat blíže.

Moře s mírnými vlnami

Perla středomoří

Kypr ležící ve Středozemním moři je po Sicílii a Sardinii třetím největším ostrovem této oblasti. Jeho strategická poloha mezi dnešním Tureckem, Řeckem a Libanonem byla v minulosti jak výhodou, tak prokletím. To se ostatně prokázalo i v nedávných dějinách: od roku 1974 je Kypr rozdělen na dvě části, řeckou na jihu a tureckou na severu.

Kde se tvořily dějiny

První stopy osídlení zde sahají až do roku 8 200 před naším letopočtem. Na svých cestách tu zabloudili Řekové, Asyřané, Římané, Byzantinci, Frankové, Benátčané, Turci a v nedávné historii i Britové, pod jejichž správou byl ostrov do roku 1960. Dodnes je tu připomíná jízda autem vlevo, skvělá znalost angličtiny místní populace a početná komunita Angličanů, kteří tu žijí, kupují domy a podnikají.

Památky na každém rohu

Tisíce let civilizace zanechaly na ostrově své stopy v podobě historických monumentů. Turisté mají opravdu z čeho vybírat. Není snad vesnice, kde by nestál aspoň jeden kostelík nejpozději z 15. století. Výjimkou nejsou ani stavby z 11. století. Milovníci historie zaplesají nad skvěle zachovalými kláštery, antickými městy Kourion a Salamis i neolitickým sídlištěm Choirokoitia.

Moře i hory

Když pánbůh naděloval přírodní krásy, tady se opravdu vyřádil. Průzračné tyrkysové moře a nespočetné písečné pláže nemají chybu. Nejlépe si je vychutnáte mimo sezónu, koupat se tu dá už v květnu a na podzim až do konce října. Ale i v listopadu a později se dají najít odvážlivci, kteří si s chutí zaplavou v moři, které mají jen sami pro sebe. Ostatně v těchto měsících je tu zhruba 20 °C a tutéž teplotu má i moře.

Když vás omrzí pláže a procházky po útesech, můžete vyrazit do pohoří Trodos. V parném létě je tu velmi příjemně, na jaře a na podzim ale doporučujeme vzít s sebou zimní bundu. V zimě (tj. ve zdejších podmínkách leden-únor) se tu dá i lyžovat.

Dvě tváře ostrova

Naprostá většina turistů navštěvuje řeckou část Kypru. Turecká část na severu je tak trochu opomíjená. Jednou z příčin je fakt, že kyperští Řekové návštěvu severní části rozhodně nijak nepropagují. Chcete-li ji však poznat, můžete. Nejčastěji se nabízí možnost výletů s tour operátory. Připravte si pas, na řecko-turecké hranici jej budete potřebovat. V turecké části se neplatí eury, ale tureckými librami. Okupovanou část ostrova lze navštívit i po vlastní ose, pronajatým autem. Chce to ale předem se dobře informovat na hraniční přechody, tzv. check pointy. V kyperských průvodcích o nich není ani zmínka, ukazatele na silnicích taky chybí. Ale i přes všechny nesnáze tento výlet doporučujeme. Najdete tu místa, která rozhodně stojí za zhlédnutí (Famagusta, Salamis, Kyreneia), a lépe pochopíte nedávnou a pro kyperské Řeky stále bolestnou minulost ostrova.

Budoucnost patří turistům

Kypřané jsou si dobře vědomi kvalit svého ostrova. A hodlají je využít tak, aby z nich vytěžili maximum. Proto hlavně u pobřeží najdete čile se rozvíjející letoviska a staveniště, kde na místě dřívějších políček vyrůstají nové a nové apartmány a hotely pro turisty. Nutno říct, že nejde o žádné architektonické perly, spíš naopak. Trochu to smazává jedinečnost tamější krajiny. A i když na Kypru neskončíte v pitoreskní vesničce s křivolakými uličkami (ale i ty se tu dají stále najít), ale v neosobním rezortu, přesto je to země, ze které budete odjíždět jen velmi neradi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies