L – karnitin vytváří energii z tukových zásob, čímž zvyšuje fyzický výkon, podporuje mozkovou a srdeční činnost, dobrou psychickou kondici, urychluje regeneraci organismu po výkonu.
Bez L – karnitinu člověk nespálí ani trošku tuku. Na jeho tvorbě závisí způsob výživy, pohlaví, věk a různá onemocnění. Nejvíce L – karnitinu je obsaženo v mase a mléčných výrobcích. Naopak nejméně v ovoci a obilovinách.
L – karnitin a jeho nedostatek
Nedostatek L – karnitinu v lidském organismu způsobuje zvýšenou hladinu tuků v krvi. V některých případech může jeho nedostatkem dojít k některým onemocněním srdce nebo cirhóze jater.
L – karnitin a jeho působení
Konzumace L – karnitinu šetří živočišný škrob, který je důležitý hlavně pro sportovce, zvyšuje aktivitu mozku, snižuje tvorbu kyseliny mléčné, omezuje důsledky vzniku nadbytečného amoniaku. L – karnitin také souvisí s činností štítné žlázy.
L - karnitin a další látky důležité pro hubnutí
Pro spalování tuku je kromě L - karnitinu třeba, aby organismus netrpěl nedostatkem vitamínů či minerálů. Také pokud je tělo zaneseno toxickými látkami, nebude správně fungovat a hubnutí může být obtížnější.
Diskuze