Láčkovky - Nepenthes

Láčkovka byla objevena již v 17. století. První zmínku o láčkovkách referoval francouzský guvernér E. Flacourte, a to přesněji o zajímavém nálezu na Madagaskaru (láčkovka madagarská). Vědecké jméno (Nepenthes) přidělil celému rodu C. Linné v roce 1723.
Rostlina lačkovka

Láčkovky - Nepenthes

Láčkovka byla objevena již v 17. století. První zmínku o láčkovkách referoval francouzský guvernér E. Flacourte, a to přesněji o zajímavém nálezu na Madagaskaru (láčkovka madagarská). Vědecké jméno (Nepenthes) přidělil celému rodu C. Linné v roce 1723.

Umístění

Láčkovky musí mít maximální možné osvětlení v létě i v zimě. Je dobré v zimě přisvětlovat umělým světlem.

Teplota

Horské druhy je dobré přes zimu pěstovat při teplotě 10-15°C, v létě 20-25°C. Důležitý je pokles teplot mezi dnem a nocí. Nížinné druhy vyžadují přes zimu teplotu okolo 18°C a v létě snesou teploty až ke 30°C.

Zálivka

Nejlepší je zalévat láčkovku dešťovou vodou, případně destilovanou. V některých případech, můžete zalévat i převařenou a dobře odstátou vodou. Substrát nesmí nikdy vyschnout!

Vzdušná vlhkost

Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat rozmezí 60% až 90% , rostliny je dobré mlžit. V zimě je dobré vlhkost omezit na 60% , protože rostliny můžou být napadeny houbovými chorobami.

Hnojení

Rostlinu nehnojíme!!!

Pěstební substrát

Vhodným substrátem je čistá rašelina s drceným perlitem nebo polystyrenem, kousky molitanu, rašeliníku, dubové kůry a dřevěného uhlí v poměru 1 : 1 : 1 : 1 : 0,5 : 0,5 .

Přesazování

Každoročně, při větších nádobách, jednou za 2 - 3 roky.

Krmení

Krmení není pro rostlinu životně důležité, stačí ji pouze jedna moucha na měsíc a to jen do jedné pasti.

Rozmnožování

Láčkovky se běžně množí malými odnožemi, které se nacházejí těsně nad povrchem substrátu na kmínku mateřské rostliny. Když už mají dvě až tři pasti, tak je můžete těsně u kmínku odříznou, ošetřit kořenovým stimulátorem a pak je zasadit do substrátu pro Láčkovky. Po několika měsících si vytvoří vlastní kořenový systém a začnou růst.

Druhy láčkovek

Nepenthes mirabilis
Nepenthes bicalcarata
Nepenthes rafflesiana
Nepenthes ampullaria
Nepenthes talangensis
Nepenthes inermis
Nepenthes fusca
Nepenthes ovata
Nepenthes spectabilis
Nepenthes rajah
Nepenthes northiana
Nepenthes ventricosa
Nepenthes alata
Nepenthes madagascariensis

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies