Laparoskopie - kdy a jak se provádí?

Laparoskopie je metoda, kterou je možno vyšetřit dutinu břišní a zároveň v ní provádět různé operační zákroky. U tohoto operování není nutné otevřít dutinu břišní velkým chirurgickým řezem, jak to bývalo kdysi zvykem.
Lidé v pláštích operující pacienta

Metoda laparoskopie lze obecně použít i při vyšetřování nebo operaci v jakékoliv tělní dutině. Jedná se o stejný princip, akorát vyšetření se nazývá jinak. Operace se provádí pomocí speciálních nástrojů, pod kontrolou televize.

Laparoskopie – kdy se provádí

Vyšetření se doporučuje v případech, kdy není možné jiným způsobem vyšetřit břišní dutinu. Jedná se zejména o zánět slepého střeva, onemocnění tlustého třeba, kýlu a chronický zánět vaječníků.

Laparoskopie – jak se provádí

Laparoskopie se provádí při celkovém znecitlivění. Těsně pod nebo nad pupkem se provede malý řez (1 – 2 cm), kterým se do dutiny břišní zavede jehla s chráněným hrotem. Pomocí kompresoru se jehlou zavede do břicha oxid uhličitý. Břišní stěna se tak oddálí a prostor, který vznikne, umožní přehled v dutině břišní. Přes řez se zavede kovová nebo plastová trubička se zpětným ventilem, který zamezuje úniku plynu z nafouknutého břicha. Trubičkou se zavede tubus s optikou, tou je přenášen obraz na monitor.

Laparoskopie – výhody

  • Malý řez
  • Lepší kosmetický výsledek
  • Dokonalejší prohlídka břišní dutiny
  • Kratší pobyt v nemocnici
  • Dřívější možnost fyzické zátěže

Při laparoskopii je možné nejen onemocnění určit, ale v mnoha případech ho přímo vyléčit.

Laparoskopie – nevýhody

  • Delší doba trvání operace
  • Vyšší finanční náročnost
  • Nutnost celkového znecitlivění
  • Nemožnost vyšetřit orgány pohmatem

Zákroků, při kterých není možno použít laparoskopický výkon, je čím dál méně. Jedná se zejména o onemocnění srdce a plic.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies