Lázeňská léčba pro děti

Lázeňské ozdravné pobyty jsou pro děti velmi přínosné nejen ze zdravotního hlediska, ale významnou úlohu může při nich sehrát také duševní pohoda. Kdo může dítě doprovázet a co je předpokladem úhrady pobytu daného doprovodu?

Dítě s modrou čepicí

Lázeňská léčba pro děti

Lázeňská léčba a její komplexní servis je určen nejen pro dospělé, ale také pro děti. Návrh na léčbu vystavuje ošetřující lékař, který může doporučit i konkrétní lázeňské zařízení. Poté doporučení postupuje k reviznímu doktorovi pojištěnce, který vše znovu posoudí a schválí. Po schválení revizním lékařem je celá dokumentace poslána lázeňskému zařízení, které dojedná bližší informace ohledně nastoupení lázeňské léčby.

Doprovod při lázeňské léčbě u dětí předškolního věku

Lázeňskou léčbu mohou nastoupit děti od tří let věku do osmnácti let. Doprovod dítěte je tak podmíněn nejen věkem, ale také zdravotním stavem (dle § 25). Pokud si vyžaduje zdravotní stav dítěte celodenní pečování, může s ním být rodič (průvodce) přijat do ústavní péče. Děti předškolního věku mohou být doprovázeny rodiči a tím je zahrnut jejich doprovod do ústavního ošetřování. Podle lázeňských a zdravotních možností může být doprovod umístěn na stejném lůžkovém oddělení. Jinak za dítětem dochází z jiných ubytovacích prostor. Pokud je dítě starší šesti let, rozhoduje revizní lékař pojišťovny, zda bude doprovod spadat pod ústavní ošetřování.

Pobyt průvodce může být během lázeňské léčby omezen

Doprovod neboli průvodce u dětí mladších šesti let se však řídí také příslušnými pravidly. Průvodce může být brán jako ústavní ošetřovatel do doby, než je zaškolen v ošetřování nebo léčebné rehabilitaci dítěte. Setrvání doprovodu závisí také na zdravotním stavu dítěte. V ostatních případech je na rozhodnutí zdravotní pojišťovny (a jejího revizního lékaře), zda bude hradit pobyt v plném rozsahu.

Hradí pobyt lázeňského doprovodu zdravotní pojišťovna?

V rámci lázeňského pobytu a jeho doprovodu se mohou podmínky zdravotních pojišťoven lišit. Blahodárný vliv vysokohorských oblastí, přímořských oblastí a lázeňských zařízení mají pojišťovny zmapované a mohou svým pojištěncům vycházet vstříc se svou nabídkou. Abyste mohli své dítě zvýhodněně doprovázet na cestě za zlepšováním zdraví, je vhodné, když budete pojištěni u stejné zdravotní pojišťovny. Spoluúčast na lázeňské proceduře dítěte může tak být hrazena jen symbolickou částkou nebo zcela (závisí také na věku a zdravotním stavu dítěte).

Doprovod při lázeňské léčbě a psychická stránka dítěte

  • Doprovod dítěte je zvlášť důležitý zejména pro děti mladší šesti let, kdy jsou v těsné vazbě se svými rodiči a mohli by se tak poprvé ocitnout v neznámém prostředí na delší dobu.
  • Lázeňské ozdravné pobyty musí doprovázet soulad nejen fyzické, ale také psychické stránky dítěte. A rodiče jsou těmi, které mohou k pohodě dítěte významně napomoci.
  • Je známo, že dítěti (a nejen jemu) trvá nějakou dobu než se aklimatizuje na nové prostředí a na nový režim. Proto je klidnější, když mu bude rodič na blízku, který má pochopení pro jeho specifické potřeby a jeho individuální denní harmonogram.
  • Během pobytu ve zdravějším prostředí se mohou také vazby s rodinou utužit a posílit, protože je umocněna také emoční složka – vždyť rodič se snaží dítěti pobyt maximálně zpříjemnit.

Kdo může dítě při lázeňské léčbě doprovázet

Jako doprovod dítěte se rozumí rodič, příp. prarodič, pojištěný u dané pojišťovny. Tuto podmínku může splňovat případně také zákonný zástupce, který má dítě ve vlastní péči a je pojištěncem dané pojišťovny. Pobyt průvodce hradí zdravotní pojišťovna, u které je pojištěno doprovázené dítě. V jiných případech si bohužel musí ten, kdo chce dítě doprovázet, hradit pobyt sám.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies