Léčivky, které s těží najdeme u nás

Možná jste se z dovolené zrovna vrátili, ale možná na vás zasloužený odpočinek teprve čeká. Budete-li objevovat krásy některých zemí, rozhlédněte se, zda jednu z bylinek, o kterých se zmíníme, nezahlédnete. Jde o opravdové rostlinné poklady, málokteré z nich najdeme u nás.

Listy šalvěje lékařské

Poklady v Peru

Milujete exotiku? Peru se vám bude zamlouvat, v přírodě jsou tady k vidění nejstarší byliny světa.

Cola de caballo

Právě je řeč o jedné z nejstarších rostlin světa. Vzhledem se velice podobá, nám dobře známe přesličce, ale účinkem se v mnohém liší. Léčivka z Peru obsahuje nejvíce křemíku ze všech známých amerických a evropských rostlin. Cola de caballo umí pěkně zatočit se všemi toxickými sloučeninami v našem těle. Umí léčit tuberkulózu, hojí krvácivá ložiska v plicích. Pročistí krev, žaludek i střeva, pomůže při hojení zlomenin a osteoporóze. Na jaře a na podzim je dobrou prevencí nachlazení. Odvrátí i onemocnění sleziny a jater.

Hercampuri

Tato trvalka je tak hořká, že se dá stěží pozřít, ale stojí za to hořkost překonat. Vývar z hercampuri stimuluje tvorbu žluči, pročistí krev a odvodňuje. Ve fytoterapii se využívá celá nadzemní část byliny. Její hořkost probudí nemocný žaludek, ledviny i játra. Je vhodná pro diabetiky, při zvýšené hladině cholesterolu a pomáhá při redukci váhy. V peru tvrdí, že pomáhá lidem s leukemií.

Manayupa

Ve všech léčebných kúrách tradičního indiánského léčitelství má tato léčivka své místo. Je významně účinná v boji s malárií. Indiáni používají vodní macerát proti nervozitě, depresi a stresu. Při vaginálních infekcích se doporučují vodní koupele z manayupy. Ženy ji vůbec hodně využívají, někde dokonce i jako antikoncepci, jinde k potírání pro podporu laktace po porodu.

Sezam z Egypta

Ani nám není sezam cizí, ale přijdeme do styku spíše se semínky a olejem. Sezamový olej svými účinky několikrát předčí olej olivový. Egypťanům sezam pomůže od zácpy, urologických i gynekologických infekcí. Po oleji sáhnou pří trápení s hemeroidy a cévami. Proč si nedopřát aspoň tři lžičky sezamových semínek denně?

Zdraví z Chorvatska

Léčivé bylinky z Chorvatska jsou nám dobře známé. Během dovolené je můžeme spatřit a zaregistrovat jejich omamnou vůni téměř na každém kroku.

Saturejka

Samozřejmě utužuje lidské zdraví, ale její kvetoucí nať nás zbaví otravných komárů a jiného hmyzu. Až vás na chorvatské dovolené postihnou žaludeční potíže, uvařte si čaj z listů saturejky a bude klid. Čaj vrátí chuť k jídlu, zastaví průjem a působí protizánětlivě. Že vás bolí v krku? Pak odvar kloktejte, díky antiseptickému účinku saturejky bude brzy bolest krku pryč.

Rozmarýna

V chorvatské kuchyni rozmarýna nechybí při přípravě drůbežího a skopového masa, rádi ji dají také do polévek a omáček. Krom vnitřního užití, kdy pomůže od plynatosti a nadýmání, posílí zažívání, ledviny, nervy a sníží krevní tlak, má své místo v aromaterapii a kosmetice. Éterický olej z rozmarýny má skvělé účinky proti artritidě, migréně a revmatismu.

Šalvěj

Šalvěj je výborná pokud vás na dovolené přepadne bolest zubů, afty, bolest v krku nebo otoky v dutině ústní. Připravte si výplach či odvar ze šalvěje. Díky antibakteriálnímu účinku bolest poleví. Čaj ze šalvěje si poradí s nadměrným pocením, stresem a přepracovaností. Kojícím ženám se šalvěj doporučuje při nadměrné tvorbě mateřského mléka nebo k úplnému zastavení laktace, zároveň se upraví menstruační cyklus.

Fenykl z Itálie

V Itálii narazíte buď na fenykl sladký, nebo fenykl boloňský. Fenykl sladký se používá v italské kuchyni jako koření, ten druhý má velké léčivé schopnosti. Boloňský fenykl neboli finocchio ukrývá velké množství draslíku, hořčíku, železa, vápníku, vitaminu C, B a karotenu. Použijte fenykl boloňský v boji s nepravidelnou a bolestivou periodou, s překyseleným žaludkem, při nadýmání. Fenykl usnadní vykašlávání hlenu, podpoří ledviny, slezinu i játru.

Řecké seno

Pískavice – řecké seno, mělo dříve své místo na Jižní Moravě. Dnes jeho léčivou sílu využívají lidé na Blízkém východě a v Indii k přípravě vegetariánských jídel. Co možná netušíte? Pískavice se v malém množství přidává do kari. I řecké seno pomůže rozbouřenému trávení, podporuje metabolismus, snižuje horečku a vyřeší bušení srdce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies