Lekce (ne)přejídání

Dnešní úspěchaný životní styl nás nutí ke konzumaci nezdravého jídla, mnohdy v nadměrném množství. To ovšem našemu tělu velmi škodí. Dnes vám poradíme, jak se odnaučit přejídat.

Ruce svírající hamburger

Jezte pomalu, nespěchejte

Pokud do sebe jídlo ve spěchu „nahážete", není to zrovna dvakrát vhodný způsob, jak si udržet svou váhu. Jíst by se mělo pravidelně, tedy alespoň pětkrát denně. Porce by měly být úměrné (podle fyzické náročnosti vašeho dne).

Důležité je také jíst pomalu, zkrátka jídlo si vychutnávat.. Je dokázáno, že čím více si jídlo vychutnáváte a jíte jej pomaleji, tím méně toho nakonec ve výsledku zkonzumujete. Nezapomeňte na známé pořekadlo: „Jíme, abychom žili. Nežijeme, abychom jedli."

Naučte se správně (zdravě) vařit! Nezdravému jídlu se vyhněte velkým obloukem

Pokud chcete, aby vaše tělo bylo zdravé a krásné, je základním předpokladem k úspěchu vhodná strava. Zapomeňte na jídlo z rychlého občerstvení, udělejte si čas například o víkendu a navařte si jídlo předem. Základem zdravého jídelníčku je hodně ovoce, zeleniny, vlákniny a bílkovin.

Pozor na hustotu jídla!

Je prokázáno, že čím nižší je hustota konzumovaného jídla , tím nižší je pravděpodobnost přejedení. Jak je to možné? V praxi to znamená, že pokud si k obědu dáte například bramborové knedlíky se zelím a vepřovým masem, budete se cítit velmi brzy přejedeni a bude vám těžko. Ovšem po pár hodinách opět pocítíte hlad a půjdete navštívit ledničku.

Tím chceme říci, že není vůbec zdravé jíst stylem „přejím se, vyhladovím a zase přejím". Odborníci také doporučují každé jídlo (pokrmy z masa, omáčky, salámy, sýry, pečivo, atd.) „zředit" kouskem čerstvé zeleniny nebo ovoce.

Nejen, že ve výsledku bude mít pokrm menší hustotu (a tím i menší počet kalorií), zároveň tak získáme pro naše tělo přirozenou cestou všechny důležité vitaminy a minerální látky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies